• Архив

  ИНОВАТИВНО УЧИЛИЩЕ - ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ "Д-Р ПЕТЪР БЕРОН" - С. ЖЕЛЮ ВОЙВОДА

  Архив

  Информационно-разяснителна кампания „Пази горите от пожар“ и „Пази реколтата от пожар“

  С настъпването на летния сезон и повишаване на температурите, се увеличава рискът от възникване на пожари в земеделските земи и горите. В тази връзка РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Сливен стартира информационно-разяснителна кампания „Пази горите от пожар“ и „Пази реколтата от пожар“. Целта е информацията да достигне до възможно повече хора и чрез формиране на безопасно поведение да се намали броят на възникналите пожари.

  РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Сливен напомня, че всеки гражданин носи лична отговорност при използването на открит огън и спазване на правилата за пожарна безопасност.

  Подробна информация за кампанията може да откриете на страницата на ГДПБЗН. – www.pojarna.com

  При пожар незабавно подавайте сигнал на тел. 112

  Виж още...

  Национална програма

  „Заедно в изкуствата и в спорта“

  Във връзка с изпълнението на Националната програма „Заедно в изкуствата и в спорта“, която ще се реализира през учебната 2023/2024 г., в ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода ще бъдат сформирани – четири групи в сферата на изкуствата и спорт:

  • По Модул 1 „Изкуства“ в училището ще бъдат организирани 2 групи, както следва:

  1. Вокална група за изпълнение на народни песни – 1 група

  2. Танцово изкуство /народни танци/ – 1 група

  • По модул 2 „Спорт“ в училището ще бъдат организирани 2 групи, както следва:

   1. „Футбол“ – I – IV клас – 1 група – момчета

           2.„Футбол“ – V – VII клас – 1 група – момчета

  Всички специалисти в посочените по-горе изкуства и спорт, които проявяват интерес, могат да заявят желание за ръководители на групите в срок до 21 юни в деловодството на училището.

  Допълнителна информация по програмата и групите може да се получи в училище или на тел. 045102311

  Виж още...

  Провеждане на родителски срещи с ученици от VІІ клас –

  прием 2023/2024 година

  Виж още...

  БЧК в училище

  Виж още...

  Днес, 5 юни се отбелязва като Световен ден на околната среда.

  Този ден е възможност за всеки човек да осъзнае отговорността си към Земята и да се превърне в посланик на промяната. В училище се организираха следните дейности:

  1. Създаване на билкова градинка чрез засаждане на резници с дафинов лист и зелени студоустойчиви цветя. Запознаване на учениците с многогодишната билка и подправка с лечебни свойства – символ на доброта, победа, величие и един от символите на олимпийските игри. Учениците да поемат грижа за растенията и да осъзнаят че са важна част от опазването баланса в природата и здравето на хората.

  2. Да се движим с велосипед е полезно за здравето и за природата.

  3. Почистване около училището – двора и градинките.

  Виж още...

  Представителта изява на учениците от

  Клуб,,Млади възрожденци,, – 02.06.2023г.

  С много хумор се превъплатиха в героите от българските народни приказки и предания.

  Виж още...

  02 юни – ДЕН НА БОТЕВ И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА И НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

  Учениците от прогимназиален етап при ОУ,,Д-р Петър Берон,, с.Желю войвода направиха препис на стихотворението,,Хайдути,, и припомниха десет интересни моменти от живота и творчеството на великия поет и революционер Христо Ботев.

  Виж още...

  На 01.06.2022г. в училище се проведе празник посветен на детето.

  В празничния ден учениците се включиха в различни дейности като Зумба, народни танци, щафетни игри и рисунки на асфалт.

  Виж още...

  Честито  завършване на първи, втори и трети клас!

  Има много вълнуващи мигове в училище. Завършването на първи клас е един от тези емоционални моменти, както за учениците, така и за техните учители и родители.

  В последния ден на месец май нашите първокласници и техните учители г-жа Таня Йорданова и г-жа Ваня Мангова, успешно приключиха своята първа година в училище.

  За последен път през тази учебна година учениците влязоха в празнично украсените класни стаи, за да получат своите удостоверения.

   

  Виж още...

  ОУ„Д-р Петър Берон”- с.Желю войвода на 11.05. и 12.05.2023г., беше домакин по НП „Иновации в действие“ към дейност „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между иновативни училища“. Дейността позволява обмен на иновации между иновативни училища и такива училища, които не са в списъка на иновативните училища, но са включени в НП.

  Партньори по програмата за 2022/2023 учебна година са иновативно училище  – ОУ „Г. С. Раковски“  с. Търнак, обл. Бяла Слатина и две неиновативни училища – НУ „Отец Паисий“, с.Върбица, общ. Плевен и СУ „Христо Ботев“, с.Габаре, общ.Бяла Слатина.

  Целта на мобилността беше гостите да се запознаят с опита в прилагане на иновативни методи на обучение. На срещата  всички имаха възможност да наблюдават открит урок по „Български език и литература “ в 1 клас и презентация, чрез която се запознаха със същностна на иновацията в училището.

  С много настроение във формални и неформални разговори учителите обмениха мнения и идеи във връзка с образователната иновация.

  Специален гост на срещата беше г-жа Даниела Йорданова-старши експерт по природни науки и екология в РУО Сливен, която извърши мониторинг по изпълнение на дейностите.

   

  Публикация: https://sliven-news.com/uchiteli-ot-ou-d-r-petar-beron-v-s-zhelyu-voyvoda-pokazah-pred-kolegi-ot-byala-slatina-kak-se-prepodava-inovativno/

  Изготвен Padlet: https://padlet.com/ispklas/2022-2023-2i9nbhssct8ohz9g

  Виж още...

  В периода от 26.04. – 28.04.2023 се осъществи мобилност

  за споделяне на добри практики

  по НП „Иновации в действие“

   

  Виж още...

  Футболният отбор на учениците от 5 – 7 клас в ОУ“Д-р Петър Берон“, с.Желю войвода, с още пет училищни отбора от Община Сливен, се включиха във футболен турнир, провел се на 29 април. Домакин на турнира беше ОУ „Братя Миладинови“, а организатори – ръководителите на отборите.

  Турнирът е по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“.

  Виж още...

  В начален и прогимназиален етап се проведоха беседи от класните ръководители по темата за „Защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации“, която е част инициативите от Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2022/2023 година.

  Виж още...

  Честит ден на Земята!

  С благодарност за всички блага,

  с които ни дарява!

  Да я пазим и обичаме ????

  Световният ден на Земята – 22 април, беше предшестван от цяла седмица зелени инициативи в училище.

  Ученици от различни класове, заедно с учителите, се включиха в засаждането на цветя в класните стаи и в почистване двора на училището.

  Виж още...

  „Да посадим семената на промяната – Екошампиони“, по превантивна програма за превенция на проблемно поведение сред подрастващите, към МКБППМН-гр.Сливен, започна на 04.04.2023г..

  Включени са 18 ученици от 3 – 7 клас с проявено проблемно поведение, разпределени в три отбора.

  Целта е свободното време на тази група ученици да бъде ефективно използвано и с превантивна цел да бъдат включени в атрактивни дейности за преодоляване на проблемното поведение и привличане към училищния живот.

  Ще се обърне внимание на ползите от опазването на природните богатства като незаменим ресурс за живота и здравето на хората и колко е важно да подхождаш с грижа и внимание, за да имаш силни и стабилни корени.

  Започваме с дейността да посадим „бъдеще.

  Виж още...

  8 април

  Международен ден на ромите

  С различни дейности/четене на ромски разкази и приказки, изработка на табла и пеене на ромски песни/, учениците отбелязаха предстоящия Международен ден на ромите – 8 април.

  Виж още...

  Великден наближава …

  Виж още...

  2 април – Международен ден на детската книга

  Учениците се включиха в различни дейности:

  -Маратон на четенето

  -Батко/Како, прочети ми приказка

  – Посещение в местното читалище

  – Четене на приказки

  Виж още...

  Патронен празник на

  ОУ“Д-р Петър Берон“, с.Желю войвода

  Днес, 22 март 2023 г., учители и ученици отбелязаха патронния празник на ОУ „Д-р Петър Берон”-с.Желю войвода.
  В 9:30 часа учениците се събраха във фоаето на училището и водени от знаменосците , приветстваха гостите с подготвена празнична програма. Специални гости бяха представителите от Крепост Туида – Сливен.

  За най-малките ученици имаше организиран конкурс „Най – добър художник”. За учениците от 5,6 и 7 клас се организира викторина посветена на делото и творчеството на д-р Петър Берон – патрон на училището.

  Бурни аплодисменти заслужиха ученици, които се изявиха с танци, песни и стихотворения. Директорът на училището – г-жа Румяна Кираджиева – Курдова, поздрави учениците и колектива на училището с празника.

  Виж още...

  Ученици от ОУ“Д-р Петър Берон“, с.Желю войвода

  участваха в IX пролетен футболен турнир на 17.03.2023г..

  Виж още...

  Във връзка с Международния ден на числото Пи, учениците от VI клас, заедно с г-жа Ганка Иванова, подготвиха табло с интересни факти. С тематично подбран музикален фон – „Как звучи числото Пи?“, учениците с интерес изобразиха „Градът на Пи“.

  Денят на числото Пи е днес, защото датата, както я изписват американците – 3-14-15, дава първите цифри на числото Пи: 3,141592653.

  Пи е математическа константа, която представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър.

  Интересен аспект на числото Пи е, че е ирационално, което означава, че е безкрайно и без повтарящ се модел. Изчислено е до над един трилион цифри след десетичния знак. Предизвикателство е колко цифри от него може да запомни човек.

  Виж още...

  Честит празник,

  мила мамо!

  С много старание и вълнение учениците подготвиха чудесни изненади за своите майки по случай празника на жената 8-ми март.
  МАМО
  ❤❤❤
  Искам, мамо, все тъй сладко аз да те наричам,
  та да видиш и познаеш колко те обичам.
  Искам да сплета ръчички, пръстчета да свия
  и сърдечно, топло, нежно тебе да обвия.

  Искам, мамо, да те радвам, цял ден да ти пея,

  като слънчице с усмивки светли да те грея.

  Искам да си бъбря с тебе, приказки да слушам,

  в твоите прегръдки топли вечер да се сгушвам.

  ❤❤❤

  Калина Малина

  Виж още...

  На 23.02.2023г. в зала „Георги Данчев“ на Областна администрация се състоя вълнуваща среща с представители на клубовете „Млади възрожденци“ от сливенските училища.

  ОУ“Д-р Петър Берон“, с.Желю войвода бе представено от г-жа Елена Стоянова, председател на Клуб“Млади възрожденци“ в училище. Поводът за гостуването бе инициативата на областния управител Минчо Афузов за изработване на колективно послание от името на учениците от област Сливен, което да бъде вградено в постамента на Пилон „Рожен“.

  Пилон „Рожен“ ще бъде най-високият в Европейския съюз и ще се извисява на внушителната надморска височина от 1 430 метра. Така българското знаме ще се вижда от километри разстояние. Пилонът на знамето ще бъде висок 111 метра, а самият флаг ще е с размери 25 х 40 метра и с обща площ 1000 кв. метра. В основата на Пилон „Рожен“, в плоча от мрамор, изобразяваща картата на България, ще бъдат вдълбани двадесет и осем послания от 28-те области на страната. Всяко от посланията ще бъде гравирано на мястото на съответната област и ще остане за бъдещите поколения.

  Виж още...

  145 години

  от Освобождението на България????????

  Уважаеми колеги, ученици и родители,

  нека да знаем за извършените подвизи, нека да помним посланията,

  които са валидни и днес и се учим от тях!

  3 март е Денят на българската признателност към стотиците хиляди герои, дали живота си за българската свобода!

  3 март е символ на нашата вярност към българските корени!

  3 март е знак за почит и преклонение пред България, която носим винаги в сърцата си.

  Бъдете свободни в мечтите си, в действията си и свободно споделяйте идеите си!

  Честит празник!

  Виж още...

  Баба Марта бързала,

  мартенички на всички вързала!

  Нека символът на надеждата и вярата в доброто Ви зареди с енергия и Ви донесе много радост, много обич и топлина!

  Първи март е един от най – любимите празници на малки и големи. На първи март посрещаме Баба Марта – символ на пролетта, надеждата, пробуждащата се природа, началото на новия живот. Неин знак е мартеницата – преплетени бели и червени конци, която носи пожелание за здраве и плодородие. Символизира вярата, че от сега нататък всичко ще е по-добро. Люта или слънчева, Баба Марта идва с по-дълги дни и разбира се – с повече време за игри.

  Първомартенското емоционално преживяване продължи в детската градина и в Кметството на селото.

  Облечени в народни носии учениците поздравиха малчуганите със стихчета за Баба Марта, с които пожелаха на всички здраве, щастие и радост, а след това всички детски ръчички бяха завързани с червено-белия символ.

  По случай празника учениците изработиха красиви мартенички и табла.

  Честита Баба Марта!

  Виж още...

  28 февруари – „Заедно – ръка за ръка“

  Във връзка с подобряване на сътрудничеството и комуникацията с родителите се проведе инициативата „Заедно – ръка за ръка“, в изпълнение на чл.3, т.3 от Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

  Учителите приветстваха с добре дошли всички родители. Запознаха ги с целта на срещата и какви приятни занимания са им приготвили следващите два часа. Учениците поздравиха своите родители с изпълнение на песента „На зелената морава“ и стихотворения за Баба Марта.

  С приповдигнато настроение и ентусиазъм всички родители, заедно с децата си, се включиха в изработката на мартенички и в неформални разговори се обсъждаха ползите от образованието и редовното посещение на учениците в училище.

  Проведе се и анкета, свързана с отношението и нагласите на родителите към обучението на децата им.

  Бъдете здрави и ученолюбиви!

  Виж още...

  Представителна изява на учениците от 4 клас,

  включени в Клуб“Млад природолюбител“ с ръководител г-жа Пламена Стойкова.

  Виж още...

  22.02.2023 – „Ден на розовата фланелка“

  Днес, учениците от ОУ“Д-р Петър Берон“ – с.Желю войвода, изразиха своята съпричастност към идеята за недопускане на тормоз и насилие в училище, чрез розовия цвят.

  В подготовката на тематичните материали се включиха ученици от начален и прогимназиален етап, както и ученическият съвет към ОУ“Д-р Петър Берон“, с.Желю войвода.

  Виж още...

  150години от гибелта на Апостола на свободата

  Седмица на Васил Левски – 13.02. – 17.02.2023г.

  В ОУ „Д-р Петър Берон“ бе посветена седмица на 150 годишнината от гибелта на Васил Левски – Апостола на свободата. Учениците взеха участие в различни дейности отразяващи живота и делото му.

  13.02. – Учениците от начален етап четоха разкази, гледаха филма за живота на Левски, а в прогимназиален етап бяха проведени беседи посветени на живота и делото му.

  14.02. – Учениците рисуваха в часовете по „Изобразително изкуство“ по темата „Безсмъртен и вечен“.

  15.02. – Изготвени бяха тематични табла и беше проведен Конкурс по краснопис на стихотворението „Обесването на Васил Левски“.

  16.02. – Часовете по „Музика“ бяха посветени на великия българин, а след часовете в прогимназиален етап се проведе викторина посветена на Левски.

  17.02. – В часовете по „Физическо възпитание и спорт“ учениците се включиха в „Лъвски скок“.

  Победители:

  2 клас – Велчо Недялков и Кремен Иванов,

  4 клас – Митко Станчев,

  5 клас – Мануил Кирилов,

  6 клас – Георги Ганчев,

  7 клас – Галин Неделчев.

  Точно в 12:00 ч., учениците се включиха в Националната инициатива на СУ“Свети Паисий Хилендарски“ – Пловдив, за колективно рецитиране на стихотворението „Обесването на Васил Левски“. Пред създадения кът с лика на Апостола бяха поднесоха цветя.

  Членовете на ЕКК на прогимназиалните учители подготвиха тест за всички учители под наслов „Да си припомним важни моменти от живота и делото на Апостола“.

  Всички ученици отдадоха почит към паметта на Васил Левски и съприживяха мощта на Ботевото слово.

  Виж още...

  14 февруари 2023г. – Валентинки

  Послание добро ти напиши и в кутията, сърцата, на 14 февруари го пусни!

  Учениците от начален и прогимназиален етап пуснаха своите валентинки и зарадваха с добрите си послания своите учители, приятели и любимите на сърцето им хора.

   

  Виж още...

  В ОУ „Д-р Петър Берон“ бе отбелязан ромския празник Василица или както го наричат още Банго Василий.

  Празникът започна с любима ромска песен „Джелем, джелем“, която учениците предадоха на български език. Водещите разказаха защо и как се празнува ромската нова година, откъде идва името и, легендите, кои са основните обичаи, свързани с този ден.

  Родителите – Румяна Станчева и Христо Кирилов разказаха за предварителната подготовка за празника, какво се слага на трапезата, как протича вечерята и защо младите искат прошка, като целуват ръка на по-възрастните в семейството. Те споделиха снимки от семейните си празници.

  Танците – ромски и мажоретни внесоха много настроение. Танцьорките грееха в празничните си костюми. Учениците споделиха част от културата и ценностите си чрез драматизации на ромските приказки „Ромска орисия“, „Бедният ром“.

  По случай празника имаше почерпка.

  Виж още...

  БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

  Мили деца,
  спазвайте следните правила за безопасно движение на пътя:

  • Движете се по вътрешната част на тротоара, колкото се може по-далеч от платното за движение.

  • Движете се плътно вляво по улици без тротоар и срещу движението на насрещните автомобили.

  • Преминавайте по пешеходната пътека с внимание, макар да имате предимство.
  • Пресичайте само на зелена светлина на светофара, като отново се огледате в двете посоки.

  • Когато пресичате – първо се огледайте наляво, после надясно и по средата на улицата пак наляво.
  • Никога не пресичайте улицата тичайки, между паркирани коли и пред спрял на спирка автобус.

  • При натоварено кръстовище, помолете по-възрастен от вас човек да преминете с него.
  • Не преминавайте пред и зад спряло превозно средство, защото нямате видимост.
  • Не играйте около спрели и паркирали автомобили.
  • Не играйте на пътното платно и по кръстовищата, а на определените за това места.

  • Не излизайте внезапно на уличното платно.
  • Помнете, че на пътя има агресивни водачи на пътни превозни средства, които застрашават вашата сигурност.

  • Не излизайте на улицата с велосипед преди да сте сигурни, че е изправен (звънец, спирачки, фар отпред и светлоотразител отзад) и го управлявате отлично.

  • Карайте велосипед на разрешените за това места.
  • Винаги носете предпазна каска, когато карате велосипед.
  • Когато управлявате вашия велосипед трябва да знаете, че е опасно да се движите успоредно с друг велосипедист и близо до моторно превозно средство и да се държите за него. Движете се плътно в дясно на платното за движение и подавайте сигнал с ръка преди да завиете или спрете.

  Вслушвайте се в съветите на вашите родители, когато ви разясняват основните правила за движение по пътя. Вярвайте им! Те най-много от всички желаят да опазят вашия живот и здраве!

  Виж още...

  175 години от рождението на Христо Ботев

  Днес 06.01.2023г.,  от учениците в Клуб „Млади възрожденци“, бе отбелязана 175-та годишнина от рождението на Христо Ботев.

  Един от най-великите български поети и революционери – Христо Ботев, е роден на 6 януари 1848 в Калофер. Ботев живее само 28 години, но остава в националната памет както с творчеството си, така и с революционното си дело.

  10 безценни цитата на Христо Ботев:

  1.    „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“

  2.    „Лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти!“

  3.    „Но… стига ми тая награда – да каже нявга народът: умря сиромах за правда, за правда и за свобода…“

  4.    „Радостта ми няма граници, като си наумя, че „моята молитва“ се сбъдва“

  5.    „…От сичкото това, що казахме дотука, ние не можеме да направиме друго никакво заключение, освен това, че единственото спасение на нашия народ се състои в революцията. Който има уши, той нека чуе. Нашата революционна партия скоро ще покаже де е, какво е и какво иска…“

  6.    „…Знайте, че който не обича родителите си, жена си и децата си, той не обича своето отечество!…“

  7.    „Настане вечер – месец изгрее, звезди обсипят свода небесен; гора зашуми, вятър повее, – Балканът пее хайдушка песен!“

  8.    „Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество.“

  9.     „…законът е напечатан само за робовете и ние имаме пълно право да кажем заедно с Прудона, че сяко едно правителство е заговор, съзаклятие против свободата на човечеството.

  10.    „Знай, че после отечеството си съм обичал най-много тебе“

  Виж още...

  НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА 116 111

  ПРОСТРАНСТВО ЗА СПОДЕЛЯНЕ И ПОДКРЕПА ЗА ДЕЦА И ВСИЧКИ ВЪЗРАСТНИ, ЗАГРИЖЕНИ ЗА ТЯХ.

  24 ЧАСА В ДЕНОНОЩИЕТО, 7 ДНИ В СЕДМИЦАТА – БЕЗПЛАТНО И АНОНИМНО ЗА ЦЯЛАТА СТРАНА.

  Националната телефонна линия за деца 116 111 се управлява от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).
  Линията е възможност за всички – както за децата, така и за възрастните. Чрез нея те получават информация и психологическа подкрепа от специалист, както и могат да подадат сигнал за дете в риск.
  Всеки човек, който е загрижен за дете или е свидетел, че то е в риск, може да се свърже с телефон 116 111. Обаждането е напълно безплатно, независимо дали е от стационарен или мобилен телефон и е на разположение на хората по всяко време на денонощието – без почивен ден на територията на цялата страна.
  Консултантите, които отговарят на позвъняванията са психолози и педагози. Те са специалисти с богат опит в работата с деца и семейства. Готови са да изслушат и да подкрепят обаждащия се, а споделеното на линията остава поверително.

  Виж още...

  Празникът „Коледна забава“ започна в 9:30 часа, когато в училищния коридор тръгна група коледари. Те първо почукаха на вратата на директора на училището – г-жа Кираджиева-Курдова. Учениците от Клуб „Млади възрожденци“, облечени в народни носии, с калпаци на главата и геги в ръка посетиха директора, за да изпълнят един от най-древните ни обичаи. Г-жа Кираджиева-Курдова ги прие, както подобава с пожелание за много здраве. Отлично подготвени, коледарите нарекоха за здраве и благополучие всички ученици от 1 до 7 клас.

  „Тоя кравай, вит-превит, печен-препечен, той за вас е наречен.

  Колкото зрънца в този кравай, толкова здраве в тази къща. Речете, дружина: Амин!“.

  Дядо Коледа посети учениците от начален етап в ОУ “Д-р Петър Берон“, с.Желю войвода . Децата пяха коледни песни и рецитираха стихотворения, научени в клас. Всички получиха лакомства и си пожелаха здраве и много вълшебства!

  „Коледна забава“, включваше:

  -Танцово предизвикателство

  Включени бяха по две двойки от клас.В пет музикални стила – хоро, ръченица, латино, рап, балет, учениците показаха невероятни умения да танцуват. След оспорвана надпревара двойките от 5 клас, 6 клас и 2 клас бяха класирани на първо място.

  -Сладка надпревара

  Включени бяха по две двойки от клас. Условието на състезанието е да бъде изядена тортата, като този, който я дава да бъде със затворени очи, а другия с ръце зад гърба.

  Първо място за 6 клас.

  Второ място за 5 клас.

  Трето място за 2 клас.

  -Първи на трапезата

  Включени бяха по един ученик от клас. Наредени бяха седем стола като след всяко спиране на музиката се премахваше по един стол. Накрая остана само един стол.

  Победител – Кристина от 1 клас.

  – Танц с класния

  Да поканиш класния ръководител на танц, беше част от програмата и невероятна емоция за учениците и техните учители.

   

  Виж още...

  Грамота за участие на Георги Костов от 4 клас в конкурса –

  „ЗЕЛЕНИ И ДИГИТАЛНИ УМЕНИЯ В КЛАСНАТА СТАЯ“ (GREEN and DIGEDU) с подкрепата на г-жа Радка Георгиева – Гинева.

  В конкурса всички ученици имаха възможност да представят своята гледна точка за това как заедно с учителите си изграждат своята модерна класна стая, в която развиват дигитални и зелени умения.

  Виж още...

  Коледен базар – 21.12.2022г.

  Учениците и техните родители се включиха с изключителна активност. Бяха приготвили невероятни кулинарни изкушения. Стоките бяха в изобилие и предлагането беше много по-голямо от търсенето, което доведе до редица интересни промоции и намаления. Най-голямото удовлетворение дойде след преброяване на събраните средства. Само за два часа учениците от нашето училище успяха да съберат 265 лева!

  Събраната сума ще бъде дарена, така че да бъдат максимално добре оползотворени. Учениците са много въодушевени от идеята, че могат да подкрепят хора, които имат нужда от помощ.

  Разбира се, всичко това се случи благодарение на активната помощ и всеотдайната подкрепа на родителите.

  Мили родители, ние Ви благодарим от сърце, защото смятаме, че посланието е много по-силно, когато децата виждат, че заедно със своите родители и учители работят за благородна кауза.

  Вълнението е още по-голямо в навечерието на светлите коледни празници.

  Бъдете здрави и нека добрината да се върне многократно при Вас! Пожелаваме на всички да пазят своята вяра в доброто и да я предават на своите деца и на всички около себе си, защото благодарение на нея в живота се случват чудеса!

  Виж още...

  Уважаеми родители,

  Във връзка с избор на нови членове и резервни членове на Обществения съвет към ОУ“Д-р Петър Берон“, с. Желю войвода, предстои провеждане на родителки срещи при следния дневен ред:

  1. Излъчване на представители от родителите за членове на Обществния съвет към ОУ „Д-р Петър Берон” – с.Желю войвода /избор на членове и резервни членове на Обществения съвет към училището/.  

  2. Избор на председател и секретар на Обществения съвет към ОУ“Д-р Петър Берон“, с. Желю войвода.

  На сайта на училището са публикувани функциите на Обществения съвет и процедурата за избор.

  Разчитаме на Вашето участие в родителската среща, която ще се проведе в класните стаи на учениците на 12.12.2022г.

  Виж още...

  Учениците от начален и прогимназиален етап отбелязаха 21 ноември – „Ден на християнското семейство“ с различни инициативи:

  ????‍????‍????‍????Гледаха презентация за същността на празника, традициите и ценностите в семейството;

  ????‍????‍????‍????Рисуваха на тема “Семейството – най-голямата ни ценност”;

  ????‍????‍????‍????Представиха сценка с обичания фолклорен герой Хитър Петър – носител на християнски добродетели;

  ????‍????‍????‍????Изработиха табла и картички по темата.

  Виж още...

  На 16 ноември – Ден на толерантността бе представена презентация на учениците от ученическия съвет. Те имаха задачата да я споделят и припомнят на своите съученици какво е толератност . За учениците в начален етап бяха подготвени работни материали, а за учениците в прогимназиален етап се проведе беседа, на тема „Какво е толерантност и кои неща не бива да бъдат толерирани“.

  Принципи на толерантността:

  ????Лесно е да мразиш, трудно е да обичаш.

  ????Един за всички, всички за един!

  ????Рамките ограничават човешкия дух.

  ????Ако потърсиш доброто във всекиго, ще го намериш и в себе си.

  ????Не издигай стени!

  ????Търпение, доброжелателност, разбиране.

  ????Не бъди безразличен!

  ????Обичай!

  ????Старай се да си искрен, добронамерен, сдържан, отстъпчив!

  ❤Това е да бъдеш ЧОВЕК!❤

  На 16 ноември 1996 г. на Общо събрание на ООН е приета Декларация за принципите на толерантността. Като член първи е залегнала дефиницията на това що е толерантност.

  Толерантност означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на всички форми на самоизява и способите за проява на човешката индивидуалност.

  За да има толерантност – трябва да има знания, откритост, общуване и свободата на мисълта, съвестта и убежденията.

  Виж още...

  Така отбелязаха Световния ден на добротата нашите четвъртокласници! Всеки ученик потърси добротата в своето сърце и беше щастлив, че може да я сподели.

  Нека бъдем по-добри, по-съпричастни и разбиращи се един друг!

  Всички хора по света се обединяват около идеята да дарят акт на добрина.

  Има само един начин да бъдете добър, като правите добрини.

  Според изследванията на психолозите е, че колкото повече добри постъпки вършим, толкова по-щастливи се чувстваме. Учени са на мнение, че тези, които дават ежедневно израз на своята благодарност, нежност и други положителни чувства към другите в обикновени делнични ситуации, се чувстват много по-добре физически и изпитват вътрешна удовлетвореност и хармония.

  Виж още...

  ????????????Ден на народните будители????????????

  Всички ние изразяваме почитта си към създателите и пазителите на българската духовност и традиции. Прекланяме се пред тези, които ревностно са съхранили националното ни самосъзнание и обединени от идеята им, се стремим да продължим тяхното велико дело, съхранило силата на българския дух, стремежа към овладяване на знания и компетентности и желание за постигане на успехи.

  Честит празник, Будители!

  Виж още...

  Празникът „Хелоуин“, свързан с англоговорящите страни, донесе много запомнящи се емоции на ученици и учители. И тази година бе дългоочакван от учениците в нашето училище. В организацията се включиха всички класове.

  Преобразени в страшни персонажи, със завладяващи костюми и аксесоари, учениците се забавляваха с разнообразни и забавни игри, усещайки магията на този тайнствен празник. Вампири, вещици и духове стряскаха всички наоколо.

  Денят завърши с много хубави емоции и слънчеви усмивки!

  Виж още...

  ????????Добре дошла, златна есен! ????????

  Учениците, под ръководството на класните ръководители, сътвориха есенни чудеса през месец октомври.

  Тяхната красота огря с топлите си багри класните стаи и коридорите на ОУ“Д-р Петър Берон“, с.Желю войвода.

  Виж още...

  ♥️Правила за щастлива класна стая♥️

  ????„Изслушваме се и не се прекъсваме“, „Да се уважаваме и да си помагаме“, „Всички сме от един отбор“, „Да внимаваме в час“…

  ????????Това са само малка част от „Правилата на класа“, които създадоха учениците от 1 до 7 клас, заедно със своите класни ръководители.

  Виж още...

  На 27 октомври 2022г. се проведе тренировъчно занятие по противопожарна безопасност в ОУ“Д-р Петър Берон“,с.Желю войвода. В него се включиха всички ученици, педагогически и непедагогически персонал. При строги мерки и отлична организация, сградата на училището беше освободена за 2 минути. Занятието премина с голям интерес и беше съпроводено с много емоции.

  Виж още...

  След успешно класиране в конкурс на МОН, г-жа Радка Георгиева-Гинева, представи добрата практика на ОУ“Д-р Петър Берон“,с.Желю войвода -„ИТ Знайко – Пътешествие в Космоса“ на Седмата Национална научно-практическа конференция, организирана от МОН и Синдиката на българските учители в периода 19 – 21 октомври 2022 г., гр.Банско.

  Лично, г- жа Грета Ганчева, директорна дирекция „Приобщаващо образование“ и доц. д-р Емил Бузов – ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Педагогически колеж – Плевен, присъстваха на представянето, а г-жа Мария Гайдарова – заместник – министър на образованието и науката и г-н Иван Кънчев, главен експерт от Синдиката на българските учители, връчиха грамота и удостоверение.

  Виж още...

  Иновация „Заедно можем повече“

  Иновация „Заедно можем повече“ започна! Първите часове бяха вълнуващи и с голям етусиязъм малките първокласници започнаха своето приключение в света на буквите и компютрите.

  Използвани бяха Образователната игра „Буквенка“, електронни ресурси за буква А, онлайн тетрадката в abv.lamez.org и каубойски умения и концентрация на лов за буква А:

  https://wordwall.net/…/%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%B0

  Опитайте! Сигурни сме, че ще ви хареса!

  От тази учебна година ОУ“Д-р Петър Берон“ с.Желю войвода ще прилага иновативни методи при ограмотяване и формиране на дигитални умения на учениците от 1 до 4 клас. Игровият подход и „Учене чрез преживяване“ са основни, но има и още интересни методи, които ще прилагаме в нашите часове, като STEM подхода, „Дизайн мислене“ и други.

  Скоро в компютърния кабинет ще бъдат новите иновативни помощници – БуквоСлад и СладкоДум.

  Ще правим сладко от букви и думи.

  Да ви е сладка приказката и мисълта!

   

   

  Виж още...

  Европейки ден на спорта в училище

   

  На 30-ти септември, учениците от ОУ“Д-р Петър Берон“, с.Желю войвода, се включиха в инициативата „Европейки ден на спорта в училище“, координирана от сдружение „BG Бъди активен”.

  Основната цел на събитието е да стимулира физическата активност и здравословния начин на живот сред подрастващите в България и цяла Европа.

  В двора на училището бяха подготвени интересни спортни игри и забавления. В дейностите се включиха повече от 100 ученици, от 1 до 7 клас, мотивирани от своите класни ръководители и г-жа Гергана Стамова – учител по ФВС.

  Учениците демонстрираха отлични двигателни умения, бързина, смелост и сръчност. Пожелаваме си още много спортни инициативи, хъс и успехи.

  Снимките от събитието са направени от г-н Величко Добрев – психолог.

  Виж още...

  Ден на европейските езици

  Учениците, заедно с г-жа Нина Панайотова, учител по Английски език, отбелязаха „Ден на европейските езици“ на 26.09.2022г. с рисунки и крилати фрази. Това им напомни, какво голямо предимство и богатство е изучаването и разбирането на чуждия език.

  Виж още...

  Първият учебен ден!

  С нетърпение очаквахме този ден, в който отново сме заедно, за да продължим нашия интересен, стремителен и забавен път към знанието!

  Желаем на всички здраве, дръзновение, творческо вдъхновение и много успехи!

  Виж още...

  Предстояща квалификация

  Тема: „Интерактивни технологии и игри за работа с подрастващи деца и ученици от ромски произход“

  Период на провеждане:  присъствено: 06.07.2022 г. – 08.07.2022 г.  /16 часа/

  Начален час на 06.07.2022 г.: 17:00 часа.

  Краен час на 06.07.2022 г.: 20:00 часа.

  Начален час на 07.07.2022 г.: 09:00 часа.

  Краен час на 07.07.2022 г.: 15:15 часа.

  Начален час на 08.07.2022 г.: 09:00 часа.

  Краен час на 08.07.2022 г.: 12:00 часа.

  Обучаваща организация: Фондация „Европартньори 2007“

  Място на провеждане: Хотел „Банско Спа и Холидейз“, ул. Явор №29, Банско, България

  Брой на педагогическите специалисти, заявили желание за участие: 14 учители от начален и прогимназиален етап

  Виж още...

  Национална програма

  „Заедно в изкуствата и в спорта“

  Във връзка с изпълнението на Националната програма „Заедно в изкуствата и в спорта“, която ще се реализира през учебната 2022/2023 г., в ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода ще бъдат сформирани – четири групи в сферата на изкуствата и спорт:

  • По Модул 1 „Изкуства“ в училището ще бъдат организирани 2 групи, както следва:

  1. Вокална група за изпълнение на народни песни – 1 група

  2. Танцово изкуство /народни танци/ – 1 група

  • По модул 2 „Спорт“ в училището ще бъдат организирани 2 групи, както следва:

   1. „Футбол“ – I – IV клас – 1 група – момчета

           2.„Футбол“ – V – VII клас – 1 група – момчета

  Всички специалисти в посочените по-горе изкуства и спорт, които проявяват интерес, могат да заявят желание за ръководители на групите в срок до 21 юни в деловодството на училището.

  Допълнителна информация по програмата и групите може да се получи в училище или на тел. 0888861223, 045102311

  Виж още...

  Провеждане на информационни кампании за насърчаване на сътрудничеството между образователни институции и семейна общност за намаляване на риска от отпадане

  Цел на информационната кампания е да се изгради позитивно отношение на родителите към образованието на собствените им деца и в превръщането им в пълноценни участници в образователния процес.

  Във връзка с тази кампания, ОУ „Д-р Петър Берон“, с. Желю войвода организира три събития:

  • 09 май 2022 г. – Ден на отворените врати. Специален гост ще бъде г-жа Йорданка Георгиева – председател на Читалище „Даскал Димитър Димов“.

  • 25 май 2022 г. – Родителска среща. Специален гост ще бъде г-н Стоян Генов – кмет на с.Желю войвода

  • 01 юни 2022 г. – Спортен празник – Спортувам с мама и татко. Специален гост ще бъде г-н Пламен Крумов – общински съветник в гр.Сливен и истинска легенда на българския футбол от близкото минало.

  Заповядайте уважаеми родители!

   

  Виж още...

  НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „УЧАСТВАЙ И ПРОМЕНЯЙ –

  РОДИТЕЛЯТ, АКТИВЕН ПАРТНЬОР В УЧИЛИЩНИЯ ЖИВОТ“

   

  Основната цел на проекта е привличането на родителите в училищния живот на децата им , което ще допринесе за по-лесната адаптация и социализация на учениците в училищната среда; ще превърне училището в подкрепяща, приемна, безопасна и желана среда за преживявания и учене на учениците; ще развие положително им отношение към ученето и редовното им посещение в училище.

   По-конкретните цели са активно участие на родителите в обсъждането на актуални за децата им въпроси от училищния живот; при вземането на решения и тяхното реализиране; в предлагането на различни теми за дискусия, в провеждането на различни инициативи и събития. Също така подобряване на комуникацията между родител-учител-ученик за изграждане на доверие, уважение и толерантност. И не на последно място активното участие на родителите в организирането и провеждането на срещи на паралелката,   както и провеждането на едно общо мероприятие на паралелките от 1 до 7 клас.

   

  През месец април бяха организирани и проведени срещи с родителите на учениците от 1, 4, 5 и 7 клас.

  На 19.04. 2022, на организираната родителска среща, бяха обсъдени следните теми:

  • Първи клас: Ранно откриване на заложбите и способностите на всеки ученик и насърчаване на развитието им.

  • Четвърти клас: Мотивация и нагласи за учене.

  • Пети клас: Негативното влияние на средата – на улицата / приятелския кръг.

  • Седми клас: Превенция на ранните бракове.

  На 29.04. 2022, на организираната родителска среща, бяха обсъдени следните теми:

  • Първи клас: Поощряване и стимулиране на учениците, както в училище така и в къщи.

  • Четвърти клас: Родителски контрол към осигуряване на присъствието на учениците в училище.

  • Пети клас: Участие на родителите в домашното обучение на децата си.

  • Седми клас: Продължаване на образованието след VII клас.

   

   

  Виж още...

  Информационно-разяснителна кампания „Пази горите от пожар“ и „Пази реколтата от пожар“

  С настъпването на летния сезон и повишаване на температурите, се увеличава рискът от възникване на пожари в земеделските земи и горите. В тази връзка РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Сливен стартира информационно-разяснителна кампания „Пази горите от пожар“ и „Пази реколтата от пожар“. Целта е информацията да достигне до възможно повече хора и чрез формиране на безопасно поведение да се намали броят на възникналите пожари.

  РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Сливен напомня, че всеки гражданин носи лична отговорност при използването на открит огън и спазване на правилата за пожарна безопасност.

  Подробна информация за кампанията може да откриете на страницата на ГДПБЗН. – www.pojarna.com

  При пожар незабавно подавайте сигнал на тел. 112

  Виж още...

  23 април – Световния ден на книгата и авторското право

  Учениците от ОУ“Д-р Петър Берон“, с. Желю войвода отдадоха почит на просвещението и културните традиции, на книгите, като най-важното и значимо средство за съхранение и разпространение на знанието. Идеята на този празник е да се насърчи четенето и младите хора да открият удоволствието от книгите, като едновременно с това покажат уважението си към незаменимия принос към авторите, издателите и преводачите. Учениците четоха разкази, приказки и стихотворения. Изгледаха презентация за ползата от четенето на книги.

   

   

  Виж още...

  Представителни изяви на

  Клуб „Млад природолюбител“

   

  Клуб „Млади възрожденци“ 

   

   

   

  Виж още...

  „Посади дърво и остани във вечността“

  ОУ „Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода се включи в Кампанията „Посади дърво и остани във вечността“ към Област Варна, община Ветрино, с. Неофит Рилски , туристически атракцион „Исторически парк“. Там те се грижат не само за засаждането на дървета, но и за тяхното отглеждане и грижа.

  По повод 180 години просветна дейност в с.Желю войвода, посаденото от нас дърво – Габър, символ на смелост, постоянство и справедливост,  ще остане във вечността с посланието „Каквото правиш прави го добре и мисли за бъдещето“.

   

  Виж още...

  МЕРОПРИЯТИЯ ПО СЛУЧАЙ ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК 

   

  Патронният празник на ОУ “Д-р Петър Берон” винаги е бил вълнуващ, изпълнен с трепет, жадуван и чакан като пролетта. Точно преди 180 години е започнала просветната дейност в с.Желю войвода. Вече 91 години училището носи името на този велик българин, който достойно представя България пред света в епохата на Възраждането. 

  Поученията на Д-р Петър Берон, отправени към съвременниците му, звучат актуално и днес: „Струвай добро, да намериш добро.“

  В чест на празника в дните, които го предшестваха бяха проведени няколко мероприятия:

  Литературен конкурс „Моето училище в 180 думи“

  Класове: 3, 4, 5, 6 и 7 клас
  Брой участници: 18 ученици
  Отличени: Недка Симеонова – 3 клас, Велчо Велчев – 4 клас, Еньо Катев – 5 клас, Пепа Стефанова – 6 клас и Петранка Жекова – 7 клас

   

   

  Конкурс за изработка на книжка „Моята книжка за д-р Петър Берон“

  Класове: 1, 2, 3 и 4 клас
  Брой участници: 22 ученици
  Отличени: Иван Стефанов – 1 клас, Ангел Стефанов – 2 клас, Живка Дончева – 3 клас, Иринка Донева – 4 клас

   

   

  Конкурс за рисунка „Моето любимо училище“

  Класове: 1, 3, 4, 5, 6 и 7 клас
  Брой участници: 36 ученици
  Отличени: Иван Стефанов – 1 клас, Ангел Стефанов – 2 клас, Живка Дончева – 3 клас, Иринка Донева – 4 клас

   

   

  Конкурс за презентация „Моето любимо училище“

  Класове: 5 клас
  Брой участници: 8 ученици
  Отличени: Генка Жекова, Жеко Жеков, Димитър Асенов, Георги Асенов

   

   

   

  Конкурс за краснопис „Добри съвети от Д-р Петър Берон“

  Класове: 5, 6 и 7 клас
  Брой участници: 20 ученици
  Отличени:Николинка Дончева – 5 клас, Росанка Жекова – 5клас, Янка Иванова – 6 клас

   

   

  Викторина за Д-р Петър Берон

  Класове: 5, 6 и 7 клас

  Брой участници: 15 ученици
  Отличени: Учениците от 6 клас спечелиха първо място. 

   

   

   
  Поздравявам целия педагогически и непедагогически персонал

  на ОУ “Д-Р ПЕТЪР БЕРОН“-с.Желю войвода

  за Патронния празник

  и пожелавам много здраве и творчески успехи.

  Честит празник!
  Г-жа Румяна Кираджиева – Курдова,

  Директор на ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода

   

  Виж още...

  8-ми март –

  Международен ден на жената

   

  И тази година учениците от ОУ „Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода сътвориха прекрасни изненади за мама по случай Международния ден на жената – 8-ми март. С помощта на своите учители те апликираха, рисуваха, оцветяваха в часовете по „Изобразително изкуство“ и „Технологии и предприемачество“. С много любов и благодарност написаха своите послания.

   Бъдете здрави и все така сияйни!

  Кой може да обича като мама?

  Да не пресмята, да не се щади.

  Да е готов до край да се раздава,

  а себе си от всичко да лиши.

  Виж още...


  3 март – Ден на Освобождението на България

  Всяка година на трети март България чества своя национален празник, защото историята и фактите, които стоят зад него показват най-хубавия и истински момент жадуван в продължение на векове. На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877 г. и се поставя началото на Третата българска държава.

  С вълнуваща и увлекателна беседа, подкрепена с подходяща презентация учениците разбраха, че трети март е светъл и скъп празник, символ на възстановяването на българската държава, а паметникът, който свързваме с 3-март, е паметникът на връх Шипка. На този ден се прекланяме пред всички дали живота си, за освобождението на България.

       Учениците от различните класове участваха с различни инициативи. В часовете по „Информационни технологии“ се изготвиха картички по повод 3 март. С много любов и огромно преклонение пред делото на борците за свобода изработиха табло за 3 март, изготвиха поздравителни картички и рецитираха стихове. 

   

  Виж още...


  1 март –

  ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

  В народния календар Баба Марта е много почитан и емоционален български обичай.

  На 1 март всички си закичваме мартеница. Тя е символ на здраве, плодородие, дълъг живот.

  По този повод учениците от ОУ „Д-р Петър Берон“ – с. Желю войвода изработиха саморъчно мартеници и табла, а в часовете по „Информационни технологии“, с помощта на програмата MS Paint, изготвиха красиви картички.

   

  Виж още...

  Ден на розовата фланелка – 23.02.2022

  Всяка година в последната сряда на месец февруари международно отбелязваме „Ден на розовата фланелка-световен ден за борба с тормоза в училище“. 

  Учениците от ОУ „Д-р Петър Берон“, с.Желю войвода за поредна година и с голямо сърце се включиха  в инициативата. В беседи и разговори те обсъдиха проблемите за тормоза в училище и семейството, за небходимостта да бъдем съпричастни и да не затвяряме очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение. 

  Виж още...

  149 години от гибелта на Васил Левски

  На 18.02.2022г. учениците от ОУ „Д-р Петър Берон“, с. Желю войвода отбелязаха 149- годишнината от гибелта на Васил Левски. Подготовката за честванeто започна няколко дни преди това с изработването на тематични табла и картички. Вече готовите материали бяха изложени из цялото училище, а участниците с голямо вълнение очакваха 18 февруари. В часовете по „Информационни технологии“ учениците изработиха в MS Paint своето послание към Левски.

  Повече от 30 ученици се включиха и в инициативата на СУ „Свети Паисий Хилендарски“ – Пловдив от 12:00 ч.  с ученици от училищата в страната едновременно да рецитират Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“. / www.149-levski.bg /

  Виж още...

  Скъпи ученици, учители и родители,

  най- искрено Ви благодаря за невероятния коледен дух, който успяхте всички заедно да сътворите в нашето училище!

  През последните дни и седмици в училище кипеше подготовка за един от най- светлите български християнски празници-Коледа.

  Училищната сграда се изпълни с красота, раждаха се невероятни творчески идеи, всички ставахме посвоему по-добри и по-смирени!

  Учителите вложихте цялата си енергия и познания да научите децата ни на традициите, на усет към красивото и естетичното, на силата на празника.

  По лицата на всеки един ученик грееше усмивка, забелязваше се неимоверно старание във всичко!

  Уважаеми родители, Вие показахте каква сила е обединението в името на доброто, в името на децата ни!

  Благодаря Ви за ежедневната помощ и съдействие, за да се случи тази невероятна коледна магия. Нека всички бъдем здрави, устремени в мечтите си, дарявайки доброта и благополучие!

   

  Румяна Кираджиева – Курдова,

  Директор на ОУ „Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода

  Виж още...

  Присъствено обучение на ротационен принцип

  за учениците от 5 до 7 клас

   

  Във връзка с изпълнение на т. 3 от Заповед РД 09-4201/05.11.2021 г. на министъра на образованието и науката, поради спадане на заболеваемостта от Ковид на територията на всички общини от област Сливен под 500 лица на 100000 население за 14-дневен период, е необходимо да се премине към обучение чрез ОРЕС на ротация при спазване на изискването в училище присъствено да се обучават 50 % от паралелките 5-7 клас.

  Паралелките от начален етап, в които няма декларирано съгласие на повече от 50% от родителите за тестване на учениците, продължават обучението си в ОРЕС без ротация.

   

  Период: 22.11.2021 – Обучение от разстояние в електронна средза за учениците от 1 до 7 клас.

   

  Период: 23.11. – 26.11.2021 – Присъствено обучение за учениците от 5 и 7 клас. В ОРЕС са учениците от 6 клас.

   

  Период: 29.11. – 03.12.2021 – Присъствено обучение за учениците от 6 клас. В ОРЕС са учениците от 5 и 7 клас.

   

  Виж още...

  Неприсъствен, но учебен ден – 15.11.2021 г. и

  график на учебните часове в периода 16.11. – 30.11.2021

   

  Уважаеми родители,

  На 15.11.2021 г. всички ученици от I до VII клас в ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода ще се обучават в електронна среда от разстояние, поради наличие на избирателни секции в сградата на училището, и провеждане на избори на 14.11.2021 г.

  Учебните занятия ще се провеждат по утвърденото разписание за провеждане на учебни часове в електронна среда от разстояние.

  За учениците от I до VII клас, поради липса на декларации за съгласие за тестване от страна на родителите, от вторник (16.11.2021 г.), продължава обучението в електронна среда от разстояние по установения график.

  Времеви график на учебните часове в периода 16.11. – 30.11.2021 г.
  Заповед ОРЕС_15.11.2021 – изтегли

  Заповед ОРЕС_16.11. – 30.11.2021 – изтегли

  Виж още...

  Обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС)

  02.11.2021 г. – 12.11.2021г

  Във връзка с писмо на началника на РУО-Сливен, след получена информация от директора на РЗИ – Сливен за достигане в община Сливен на 14-дневна заболеваемост над 750 души на 100 000 души население и на основание т.3 от Заповед № РД 09-3596/20.10.2021 г. на Министъра на образованието и науката, Ви информираме, че за всички ученици от I до VII клас в училището за периода 02.11.2021 г. – 12.11.2021г. обучението се организира от разстояние в електронната среда.

  Обучението от разстояние в електронна среда ще се осъществява посредством електронна платформа Microsoft Teams.

  Училището има готовност да осигури устройства – таблети и лаптопи, за работа в електронна среда на учениците при необходимост. По изключение за ученици, които нямат техническа възможност да се включат в ОРЕС, обучението може да се извършва чрез предоставяне на учебни материали и текуща обратна връзка от педагогически специалисти. 

  Времеви график на учебните часове в периода 02.11 – 12.11.2021 г.

  Заповед ОРЕС – 01.11. – 12.11.2021 – изтегли

  Заповед ОРЕС – график – изтегли

  Материали:

   

   

  Виж още...

  1 ноември – Ден на народните будители

  В ОУ  “Д-р Петър Берон” ученици и учители отдадоха почит на книговниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценностш на нацията. Оцветявахме картата на България в националните цветове върху стихове от “Аз съм българче”, попълвахме работни  листове със задача да откриваме имената на народните будители. Учениците от Клуб“Млади възрожденци” подготвиха табла и стихове.

           С трепет, вдъхновение и желание, децата от трети клас също украсиха табло в чест за празника на народните будители – 1 ноември!

  Виж още...

  Първи октомври е обявен за Международен ден на възрастните хора с решение на Общото събрание на ООН от 14 декември 1990 г.

  „Денят на баба и дядо“ го нарекоха учениците от ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода.

  За да ги поздравят те изработиха картички, в които благодариха на своите баби и дядовци за грижите към тях и ими пожелаха да намират сили, за да посрещат всеки нов ден с усмивка и да продължават да бъдат пример за своите наследници, защото опитът и житейската мъдрост не могат да бъдат заместени от нито един учебник.

  Със своите усмивки те разсеяха дъждовното време навън и разказаха любимите си истории с баба и дядо.

  „Ако носиш детството в себе си, никога няма да остарееш.“

  Виж още...

  Европейска седмица на спорта в ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода

  Завърши седмото издание на #BeActive Европейска седмица на спорта в ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода!

  В продължение на една седмица от 23 до 30 септември се организираха спортни състезания, демонстрации и игри под мотото „Време е да бъдеш активен отново, нищо не може да те спре“. 

  Благодарим на всички, които бяха част от #BeActive 2021! Надяваме се, че спортът ще бъде част от Вашето ежедневие и за в бъдеще.

  Виж още...

  ЧЕСТИТ ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН !

  Тържественото откриване на новата 2021/2022 учебна година в

  ОУ „Д-р Петър Берон“, с. Желю войвода,  бе белязано с много настроение, цветя  и усмивки.  За първи път прага на училището прекрачиха 19 първокласници.

        Под звуците на химна на Р. България се издигна българският трикольор.  Директорът на училището, г-жа Румяна Кираджиева – Курдова, поздрави учениците, учителите и родителите с  началото на новата учебна година.

   

  Виж още...

  20 юни 2021

  Научна конференция „Образованието на ромските деца“

   

  Сдружение „Ромска академия за култура и образование“ проведе научна конференция на тема „Образованието на ромските деца“ на 20 юни 2021 в гр.Сливен. В Конференцията взеха участие – представители на РУО на МОН, директори, учители, образователни и здравни медиатори, родители от Сливен и селата Сотиря, Желю войвода, Крушаре и Самуилово.

  Доклади по темата изнесоха доц.д-р Милена Илиева, ръководител Катедра „Хуманитарни дисциплини“ към ДИПКУ Тракийски университет – Стара Загора, доц. д-р Цвета Делчева от Педагогически  факултет  към Тракийски университет – Стара Загора, Румяна Кираджиева-Курдова, директор на ОУ „Д-р Петър Берон“ с.Желю войвода, Женя Георгиева-директор ОУ „Св.Паисий Хилендарски“ с.Сотиря, Пеньо Дичев-директор ОУ „Черноризец Храбър“ с.Крушаре, Васил Чапразов – експерт-мултикултурно образование и интеграция на ромската общност.

  Повече информация може да намерите на сайта: http://rakobg.com/%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%BE%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0/

  Виж още...

   

  Romaniaflag.pngflag_latvia.pngPolandflag.pngBulgariaflag.pngTurkeyflag.png

   

  SNAPSHOTS OF MYSELF ON THE EUROPEAN CANVAS

  МОЯТА СНИМКА НА КАРТАТА НА ЕВРОПА

  Международен проект 2018-2021г.

  Европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“

  Ключова дейност 2: „Стратегически партньорства“, сектор „Училищно образование“, Проекти за „Партньорства за училищен обмен“


  ЧЕТВЪРТА ОНЛАЙН РАБОТНА СРЕЩА

  31.05.,01.06., 02.06., 09.06. и 10.06.2021г

  с.Желю войвода, България


  В ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода се проведе онлайн международна среща по проект ЕРАЗЪМ+ на тема: “Моята снимка на картата на Европа“. Участието по проекта е свързано със запознаване, развитие и обмен между различните култури, образователните институции, добрите практики между училищата-партньори от: Румъния-координатор, Полша, Латвия , Турция и България.

  Срещата в  ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода бе посветена на

  темата: „Моят регион – Улови спомените в снимки“.

  Предварително подготвихме няколко филма и презентации, чрез които гостите ни имаха възможност да направят виртуална разходка из училището,гр.Сливен и България.

  Виртуално посетиха градовете Велико Търново и Несебър.  

  Работата по проекта продължи с уъркшоп с представители от Текстилния музей, където учениците имаха възможност да се запознаят с техники по декориране на коприна. Научиха се как да правят шопска салата и баница. В последия ден от проектните дейности участниците изработиха кукерски маски. Всяка от страните партньори представиха се представиха чрез презентация: Моят регион. 

  Всички изработени продукти по време на срещите, бяха представени и презентирани в края на визитата. Както ние, така и нашите партньори останаха изключително доволни от постигнатите резултати. Разделихме се с хубави чувства и със съжалението, че не успяхме да се срещнем на наша територия реално, а виртуално.

   

  Програма на провелите се онлайн работни срещи в с.Желю войвода, България

  Виж още...

  ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода 

  отново е домакин по НП“Иновации в действие“

   

  В ОУ„Д-р Петър Берон”- с.Желю войвода, в периода 08.06 – 09.06.2021г.,  се проведе мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации по НП „Иновации в действие”. Програмата дава възможност за обмен на идеи и иновативни училищни практики, чрез посещение на място на учители и ученици в избрано училище – „партньор”.

  В проведената мобилност  взеха участие 11 учители и 17 ученици от ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода, община Сливен – домакин и ОУ „Васил Левски” с. Градище, обл. Шумен – гост, което е иновативно и ОУ „Георги Бенковски” с. Беломорци, общ. Омуртаг – гост, което не е вписано в списъка на иновативните училища.

  Целта на мобилността беше гостите да се запознаят с опита в прилагане на иновативни методи на обучение. На срещата  всички имаха възможност да наблюдават открит урок по Информационни технологии – ИТ Знайко и презентация, чрез която се запознаха със същностна на иновацията в училището.

  С много настроение във формални и неформални разговори учителите от трите училища обмениха мнения и идеи във връзка с образователната иновация. Всички участници получиха удостоверения за участие и рекламни материали, свързани с иновацията и НП “Иновации в действие“.

  Специален гост на срещата беше г-жа Йорданка Стоилова-старши експерт за образованието в начален етап, РУО Сливен, която извърши мониторинг по изпълнение на дейностите.

  Виж още...

  03 юни 2021

  Участие в кръгла маса на тема: Иновации – образователни процеси – модерност“ по НП“Иновации в действие“, модул 2: „Форуми за иновации в образованието“

  За първи път в област Сливен се организира кръгла маса на тема: „Иновации – образователни процеси- модерност“, на която ученици и учители споделиха опита си по създаване и прилагане на иновации във всички сфери на училищния живот.

  Форумът имаше за цел:

  – да съдейства за утвърждаване ролята на иновативните училища и изграждането на мрежа от образователни институции за мултиплициране и партньорство;

  – да популяризира добрия педагогически опит и успехите на педагогическите специалисти, провокиращи креативното мислене и активното включване на учениците в иновативните процеси;

  – конструктивно и диалогично да обсъди проблемите и бъдещите приоритети в процеса на целенасочено и планирано подобряване качеството на образование, чрез въведените иновативни елементи.

  Кръглата маса се организира в две тематични направления за представяне на добри практики:

  „Иновативните образователни процеси“;

  „Иновациите – път към модерното училище“.

  Участие във форума взеха 88 учители и ученици от 11 училища от област Сливен и 3 училища от страната. Презентация за иновативната практива в ОУ“Д-р петър Берон“-с.Желю войвода подготви г-жа Радка Георгиева – Гинева – Ръководител направление ИКТ.

  В работата на форума се включиха Асен Петров – държавен експерт от МОН, Милена Чолакова – началник на РУО –Сливен, Лидия Димитрова – председател на Постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедание към Общински съвет Сливен, преподаватели от ТУ София, филиал Сливен и заместник-министъра на образованието и науката Мария Гайдарова.

  Виж още...

  На 03.06.2021г.  учители и ученици от ОУ“Д-р Петър Берон“

  посетиха  ОУ“Васил Левски“ – с.Градище, община Шумен.

  Целта на посещението ни беше свързана с провеждане на мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации по НП „Иновации в действие”. Запознахме се с опита им при прилагане на иновативни методи на обучение. На срещата  всички имаха възможност да наблюдават открит урок на тема: Иновативна класна стая, чрез която се запознаха със същностна на иновацията в училището.

  Ръководител на групата беше г-жа Радка Георгиева – Гинева и заедно с още двама учители –  Нина Панайотова и Елена Стоянова и учениците –  Димитър Асенов Димитров, Николинка Иванова Дончева, Росанка Божидарова Жекова, Христо Асенов Рашков, Юрка Христова Рашкова.

  Всички получиха рекламни материали, свързани с иновацията и удостоверение за участие.

  Виж още...

  20 май 2021 – Пролетен спортен празник „Хедерлези“

  Пролетен спортен празник „Хедерлези“ с участието на ученици, родители, учители се проведе днес в двора на ОУ“Д-р Петър Берон“ с.Желю войвода. Организаторите на инициативата са Община Сливен и Сдружение „Ромска академия за култура и образование“. Повече от 50 ученици се включиха в инициативата. С много настроение и спортен хъс учениците участваха в организираните игри. За участниците имаше осигурени награди и грамоти.

  Празникът се провежда в изпълнение на Дейност 3 „Социално включване на учениците и родителите от ромската общност от община Сливен чрез прилагане на интегриран подход за преодоляване на негативните обществени нагласи. Укрепване, развитие и утвърждаване на ромската култура, бит  и идентичност.“ Целта е чрез комплекс от дейности да се преодолеят негативните стереотипи, да се подобри социалното включване на ромската общност от община Сливен, да се утвърди истинското лице на ромската култура, бит и идентичност.

  Виж още...

  На 18 май 2021 учениците от клуб „Млади Възрожденци“ – с.Желю Войвода

  участваха в открит Урок по Родолюбие, посветен на святото дело на

  солунските братя СВ.Св. Кирил и Метдий.

  Учениците с гордост отговаряха на въпроси от славното минало на България и изгледаха интересни кадри за Глаголицата и Кирилицата.

  Младите възрожденци получиха най-ценния урок от Искрен Красимиров,

  а именно – да обичаш Родината и да славиш нейните велики герои.

  Виж още...

  Национална телефонна линия за деца

  Националната телефонна линия (НТЛ) за деца 116 111

  Тази телефонна линияе изградена и поддържана в изпълнение на разпоредбата на чл. 17а, ал. 1, т. 17 от Закона за закрила на детето и осигурява информиране, консултиране и помощ на деца и родители. Повече информация можете да намерите от официалната интернет страница на НТЛ за деца https://116111.bg/

  Виж още...

  3 МАРТ – СКЪП И СВЕТЪЛ ПРАЗНИК

  На този ден се прекланяме пред всички революционери и просветители, знайни и незнайни герои, които са обрекли живота си за една свята кауза – освобождението на България.

  През целия ден по време на междучасията звучаха български патриотични песни. В новата конферентна зала, учениците рецитираха стихове, изпълняваха песни. Тържеството приключи с български народни танци

  Виж още...

  ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

  Днес 25.02.2021г учениците от ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Желю войвода отбелязаха международни Ден за борба с училищния тормоз, като изработиха табла и рисунки с фланелки, на които написаха своите послания. Кулминацията бе когато учениците образуваха “ розово сърце“ в училищния двор.

  Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.

  Виж още...

  148 години от гибелта на Васил Левски

  Ние – потомците на Апостола се прекланяме пред великото  му дело  – за свободна България!

  Ти ни трябваш и днес
  Апостоле,
  да ни кажеш ни трябваш,
  Апостоле,
  как се люби народ,
  Апостоле,
  как се  служи на род,
  как се дава живот,
  Апостоле,
  За живота – живот,
  Апостоле…

   

  Учениците от ОУ  „Д-р Петър Берон“  отбелязаха достойно 148 г. от обесването на Васил Левски, изказаха благодарността си към саможертвата и борбата на Дякона, както и възхищението си от „лъвския“ му скок. С много старание направиха табла и оцветиха рисунки, посветени на Апостола. Децата от начален етап изгледаха с интерес видеоклип за живота на Левски и изразиха своята благодарност с „Песен за Апостола“. В 6 клас бе проведен конкурс на тема: „Левски“.

  Младите възрожденци от едноименния клуб се включиха в празника с рецитал  и танци.

  Виж още...

  ВАЖНО

  Поради усложнената обстановка в област Сливен, учениците от 6 и 7 клас в ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Желю войвода в периода 23.11.2020г. – 04.12.2020г. ще се обучават онлайн в платформата Microsoft Teams. Учениците от 1 до 5 клас продължават присъственото си убочение.

  ГРАФИК 23.11.-23.12

  Виж още...

  21.11. ДЕНЯТ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО

  Учениците от ОУ „Д-Р ПЕТЪР БЕРОН“ отбелязаха един от най-светлите християнски празници 21 ноември – Денят на християнското семейство. Децата разказаха за своите семейства, нарисуваха картинки и направиха картички за родителите си. Учениците от клуба „Млади възрожденци“ пресъздадоха събитието „Прощъпулник“. Мажоретките изпълниха модерен танц.

  Виж още...

  ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА

  На 16.11.2020г. отбелязохме Деня на толерантността. Проведените мероприятия са в знак на уважениоето към различията и многообразието на култури и традиции.

  Училищният психолог В. Добрев проведе беседа с учениците от прогимназиален етап на тема: „Какво е толерантност“. Учениците рисуваха заедно в двора на училището. Рисунките бяха свързани с принципите за толерантност.

  След като наблюдаваха презентация за „толерантността“, учениците от начален етап изработиха тематични табла. 

  Добро настроение и радост завладяха учениците. Така те показаха, че могат да бъдат толерантни.

  Виж още...

  СВЕТОВЕН  ДЕН НА ДОБРОТАТА

   

  На 13.11.2020г. учениците от ОУ „Д-р Петър Берон“ отбелязаха Световния ден на добротата. Най – дейни бяха учениците от начален етап. След проведена дискусия на тема: „Какво е доброта?“, децата изработиха тематични табла.

   

  Виж още...

  ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

   

  На 29.10.2020г. учениците от ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Желю войвода, отбелязаха подобаващо предстоящият първи Ноември. Песни и стихотворения във възхвала на будителите огласиха класните стаи и училищен двор. Бяха изработени табла от клубът по интереси „Млади възрожденци“, както и от 2, 3 и 4 клас.
  ОУ „Д-р Петър Берон“ ви поздравява с предстоящият празник.

   

   

  Виж още...

  Дни за безопасността на пътя

  От 16.09 до 22.09 се проведе кампанията по проект да намали до 0 жертвите за поне един ден при пътнотранспортни произшествия.

  В ОУ „Д-р Петър Берон“ бяха проведени инициативи с всички ученици и техните учители. Учениците отговораяха на въпроси свързани с тяхното безопасно прибиране от Училище. Учениците от 5, 6 и 7 клас пресякоха заедно с техните класни ръководители пешеходната пътека.

  Виж още...

  Откриване на Учебната 2020/2021 година

  На 15.09.2020 г. – Отново школския звънец огласи училищния двор на ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Желю войвода.

  Празничното откриване на новата учебна година започна в 9:00 часа. Поради обявената епидимиологична обстановка тържеството бе проведено в класните стаи. Приветствено слово изнесе г-жа Румяна Кираджиева-Курдова – директор на ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Желю войвода. Гости на тържеството липсваха, но Поздравителни адреси от г-н Стефан Радев и г-жа Милена Чолакова бяха прочетени на всички ученици.

  Пожелаваме ви пълна със здраве и успехи нова учебна година!

  На добър час!

  Виж още...

  „Спри горските пожари“ и „Пази реколтата от пожар“

  Предвид предстоящите летни месеци и повишаването на температурите, с цел превенция на пожари, ГДПБЗН – МВР стартира информационно-разяснителни кампании „Спри горските пожари“ и „Пази реколтата от пожар“. Повече информация можете да получите на линковете : www.pojarna.com и www.mvr.bg/gdpbzn.

  Виж още...

  Информация за провеждане на онлайн занятия по време на извънредното положение в Република България

   

  Предвид въведеното извънредното положение в Република България, ние от ОУ „Д_р Петър Берон“ с. Желю войвода приехме предизвикателството да обучаваме учениците си дистанционно. Нашите учители направиха и невъзможното да стартираме с тази нова форма на обучение. Учениците ни работят с голямо старание и отговорност. На родителите, благодарим за оказаното доверие и подкрепа. През периода 13-16.04.2020г. ще олекотим програмата на учениците, като въвеждаме следния график:

  График  за дистанционно обучение 13.04. – 16.04.    

  От 21.04.2020г. ще продължим с изучаването на учебния материал, според седмичното разписание. Очакваме с нетърпение отново да се срещнем в двора на любимото училище ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Желю войвода

  Виж още...

  БЪЛГАРИЯ В ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ

  Със заповед на мимистър Ананиев се въвеждат следните противоепидемични мерки на територията на Републка България до 29.03.2020г.:

  – Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите;
  – Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации.

  Призоваваме всички ученици да останат по домовете си, като използват времето за затвърждаване и упражняване на изученото учебно съдържание. Максимално да ограничат физическия контакт при среща с хора (ръкостискане, прегръщане, близко общуване) Контактите с директор, класни ръководители, учители и служители ще се осъществява по телефон или онлайн.

  От ръководството

  Виж още...

  ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

  На 26.02.2020г. В ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Желю войвода се проведе ден на розовата фланелка. На този ден учениците са толерантни един към друг и в знак на това се обличат в розово. Бяха изработени табла картички и рисунки под ръководството на класните ръководители и възпитатели. Ученическият съвет имаше за задача също да проследява процеса на работа в класните стаи.

  Виж още...

  СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

  В периода от 09.12.2019г. до 13.12.2019г. ученици от ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Желю войвода участваха в инициативите посветени на Националната седмица на четенето -2019. Участие взеха 166 ученици от училището.

  По време на Националната седмица на четенето учениците решаваха езикови задачи, както по традиционння начин, така и в интернет.

  Предназначението на езиковите задачи е да провокират интереса на учениците към четенето на български език, като насърчават стремежа им за придобиване на нови знания.

  Учениците бяха включени в различни инициативи за насърчаване на интереса към четенето и повишаване на грамотността, реализирани под формата на разнообразни игри, четене на Андерсенови приказки в интернет, творческо писане, състезание за най-добър разказвач и четец, четене на приказки на децата от ЦДГ „Роза“, размяна на книги и маратонско четене.

  Виж още...

  21 НОЕМВРИ

  Денят на Християнското семейство символизира силата и вярата в доброто.

  По време на занятията в ОУ „Д-р Петър Берон“ си припомнихме какво е християнското значение на празника Въведение Богородично.

  Учениците изработиха тематични табла посветени на празника. Заедно със своите родители рисуваха и се забавляваха, а учениците от IV класизненадоха всички с танц „Ръченица“.

  Християнското семейство ни възпитава да бъдем добри и сплотени.

   

  Виж още...

  ОУ „Д-р Петър Берон” с. Желю войвода работи по НП „Иновации в действие”

   

  В ОУ „Д-р Петър Берон” в периода 18.11-19.11.2019г се проведе мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации по НП „Иновации в действие”. Програмата дава възможност за обмен на идеи и иновативни училищни практики, чрез посещение на място на учители и ученици в избрано училище – „партньор”. В проведената мобилност взеха участие учители и ученици от ОУ „Панайот Волов” с. Мадара, обл. Шумен, невписано в списъка на иновативните училища и ОУ „Христо Смирненски” с. Строево, общ. Пловдив, което е иновативно училище.
  Целта на мобилността беше гостите да се запознаят с опита в прилагане на иновативни методи на обучение. На срещата всички имаха възможност да наблюдават открит урок по ИТ и презентация, чрез която се запознаха със същностна на иновацията в училището.
  Беше осъществен мониторинг от старши експерт от РУО Сливен – г-жа Веселина Бонева.

  линк към статията:https://sliveninfo.bg/оу-д-р-петър-берон-село-желю-войвода-ра/

  Виж още...

  ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Желю войвода реализира мобилност за иновации и добри практики по национална програма “Иновации в действие”

  Иновативните училища са модел за изграждане на нова образователна парадигма, чрез която учениците ще подобрят образователните си резултати и ще повишат критичното мислене и творчество чрез иновативни образователни процеси, методи на преподаване, училищно лидерство и учебни стратегии.

  ОУ “Д-р Петър Берон“ с. Желю войвода, като иновативно училище участва в НП “Иновации в действие”. Тя дава възможност за обмен на идеи и иновативни училищни практики чрез контакти и посещения между училища-партньори от цялата страна.

  На 11.11.2019г. в с. Строево, обл. Пловдив се проведе сътрудничество между ОУ „Христо Смирненски“ и ОУ “Д-р Петър Берон“. В срещата взеха участие шест ученици от трети клас от с. Желю войвода и техните учители по Информационни технологии. По време на мобилността участниците имаха възможност да посетят открит урок по Основи на програмирането. Посредством училищната мобилност се изгражда устойчивост на училищните иновации.

  Виж още...

  1 НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

   

  На 31.10.2019г. в читалище „Даскал Димитър Димов“ с. Желю войвода, се проведе литературно съзтезание по четене посветено на деня на Народните Будители 1 Ноември. Учениците от ОУ „Д-р Петър Берон“ с вълнение и трепет четоха непознат текст, заобиколени от книгите в  читалищната библиотека и портретите на народните будители.

   

   

  Виж още...

  СПОРТЕН ПРАЗНИК

  Днес, 28.10.2019г. в ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Желю войвода, бе проведен спортен празник с участието на учители и ученици. Учениците от прогимназията се изявиха в оспорван двубой по волейбол и футбол, а учениците от начален етап се забавляваха в организирани ролеви игри.  

  Виж още...

   

  Откриване на Учебната 2019/2020 година

  На 16.09.2019 г. – Отново школския звънец огласи училищния двор на ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Желю войвода.

  Празничното откриване на новата учебна година започна в 9:30 часа с приветствено слово на г-жа Румяна Кираджиева-Курдова – директор на ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Желю войвода. Гости на тържеството бяха представители от читалището в с. Желю войвода, и ЦДГ „Роза“

  Празничната програма започна с рецитал подготвен от бъдещите първокласници и по – големите ученици.

  С песни и танци продължи празника за радост на ученици, учители и родители.

   

   

   

   

   

   

   

   

  Виж още...

  В резултат на упоритата си работа и активно участие, учениците от ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Желю Войвода получиха награда  „Клуб на месец Декември“. Щастливи  сме, че именно ние бяхме избрани  да отдадем детски почетен караул на паметника на Васил Левски – гр. София. Любезните домакини в  лицето на г-н Василев и госпожа Калпакова, превърнаха наградата в истински празник за малките Възрожденци. Учениците от ОУ „Д-р Петър Берон“ се запознаха с  г-н Василев, който лично ги поздрави и им подари ранички с лика на Левски.   Облечени в четнически униформи, държейки истински пушки и саби, учениците с голямо вълнение отдадоха почетен караул пред паметника на Васил Левски – гр. София. Незабравими ще останат в съзнанието на децата емблематичните сгради – Храм-паметник Александър Невски, Президентството на РБ, Народното събрание. С радост учениците приеха и още една награда – посещение на зоологическата градина – гр София.

  Виж още...

   

  На основание чл. 4, ал. 5, т. 6 и чл. 13 б, чл. 13 в и чл.13 г от Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения –Схема „Училищен плод” и Схема „Училищно мляко”с оглед осигуряване прилагането на схемите за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в ОУ „Д-р Петър Берон“ село Желю войвода в раздел „ОБЯВИ“  са публикувани обяления за набиране на предложения.

   

  Виж още...

  ТУРНИР ПО ФУТБОЛ

  На 29.03.2019 г се проведе финалът на Петия пролетен турнир по футбол за училищата в населените места от община Сливен На спортната площадка в кв. „Младост“, гр. Сливен сили премериха отборите на училищата ОУ „Д-р Петър Берон“, с. Желю Войвода, ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, с. Тополчане, ОУ „Найден Геров“, с. Гавраилово и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в кв. „Речица“. Малко по-късно се състоя и официалното награждаване. Купите и наградите на финалистите връчи заместник – кметът Пепа Чиликова. Тя поздрави всички деца за участието им в турнира, както и за старанието и подготовката, които са положили.

  Първото място завоюва отборът на кв. ,,Речица”, следван от отбора на село Гавраилово. Третото място остана за отбора на село Тополчане, а на четвърто място се класираха малките футболисти от Желю Войвода.

  В турнира се включиха общо 12 отбора от училища в населените места от общината.

  Организатори са Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Община Сливен.


  Виж още...

  Патронен празник на

  ОУ „Д-р Петър Берон” с.Желю Войвода

   

  Днес 22.03.2019г, учители и учениците отбелязаха тържествено патронния празник на ОУ „Д-р Петър Берон” с. Желю Войвода.

  В 9:30 учениците изпълниха училищният двор.  Гости на тържеството бяха представители на читалището „Даскал Димитър Димов” и на ДГ „Роза”. Знаменосците откриха празничната програма. Водещи бяха Демира Александрова  от 5б клас и Янка Петкова от 6 клас.

  Поздравления по случай празника изказа директора на училището г-жа Румяна Кираджиева-Курдова. Цветя и благодарности  получи за дългогодишната си работа учителят по математика г-н Тодор Тодоров по повод предстоящото му пенсиониране.

  Благодарствен адрес от името на Деян Колев (председател на ЦМЕДТ –„Амалипе”) и Бисерка Димитрова  (координатор за ЮИ България), прочете г-жа Ваня Мангова.

  Учениците от всички класове пяха и рецитираха стихове. Облечени в народни носии танцуваха народни танци.

  Малките артисти от 7 клас представиха драматизацията „Радини вълнения” от Иван Вазов.

  Проведен бе конкурс по краснопис за учениците от ЦДО групите, които бяха наградени от госпожа Маргарита Андонова.

  Тържеството продължи със спортен празник и щафетни игри, организирани от учителката по Физкултура и Спорт г-жа Гергана Стамова.

  Виж още...

  Турнир по футбол.

  На 08.03.2018г. в с. Желю Войвода се проведе четиристранен футболен турнир, организиран от общ. Сливен и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните . Домакин беше ОУ „Др. Петър Берон”, село Желю Войвода. В него участваха ученици от ОУ„Христо Смирненски”, гр. Кермен, ОУ „Черноризец Храбър”, с. Крушаре и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”, с. Камен.

  Малките футболисти от с. Желю Войвода се поздравиха с успеха побеждавайки драматично на финала учениците от с. Камен след изпълнение на дузпи.

  КЛАСИРАНЕ:

  ПЪРВО МЯСТО – ОУ „Др. Петър Берон” с. Желю Войвода

  ВТОРО МЯСТО – ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” с. Камен

  ТРЕТО МЯСТО – ОУ„Христо Смирненски” гр. Кермен

  ЧЕТВЪРТО МЯСТО – ОУ „Черноризец Храбър” с. Крушаре

   


  Виж още...

  1 Март – Честита Баба Марта

   

  Баба Марта е митичен персонаж в българския фолклор. В народните вярвания, представени в пословици и приказки, името и е свързано с името на месец „март“. Три са месеците, които са персонифицирани в българските митични представи – януари, февруари и март. Януари и февруари са представени като братя с лют характер – Голям Сечко и Малък Сечко. Баба Марта се смята за тяхна сестра, която ту е усмихната и добронамерена, ту непредвидимо зла.

  С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най-известният обичай, свързан с Баба Марта, е закичването на хора и млади животни с Мартеница (усукани бяла и червена нишка) на 1 март – деня на пристигането на Баба Марта.

  Учениците от ОУ „Д-р Петър Берон” подариха мартеници в кметството на с. Желю войвода, на  членовете на пенсионерският клуб и на децата от ДГ „Роза” с. Желю войвода.

  Виж още...

  Ден на розовата фланелка

  Учениците от клуб „Млади възрожденци“ при ОУ „Д-р Петър Берон“ село Желю Войвода, общ. Сливен отбелязаха Деня на розовата фланелка на 27 февруари 2019г.,  като изработиха табла с розови фланелки от картон, а мотото им бе „НЕ НА ТОРМОЗА“. Децата бяха облечени в розови цветове. В двора на училището учениците се подредиха във формата на сърце и в знак на солидарност пуснаха розови балони в небето.

   Училищният психолог проведе беседа с децата на тема “ Не на тормоза“ и всички стигнаха до заключението, че всички ние трябва да сме по- толерантни и добри.

  Виж още...

  146 години от гибелта на Васил Левски

  146- годишнината от гибелта на Васил Левски бе чествана и от клуб „Млади възрожденци“ към ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Желю войвода, общ. Сливен. Подготовката за честванията започна няколко дни преди това с изработването на тематични табла от учениците. Вече готовите материали бяха изложени из цялото училище, а участниците с голямо вълнение се радваха и имаха възможността да се запознаят с биографията и делото на Апостола. 

  Момчетата от клуб “ Млади възрожденци“ се надпреварваха за най- дълъг „Лъвски скок“. Най- добрите в състезанието получиха и награди за достойното представяне.

  Още една надпревара бе в програмата. Учениците бяха разделени на три отбора. Изпълнени с ентусиазъм и спортен дух всички те отговаряха на множеството въпроси от викторината, която бе  посветена на Васил Левски   . С много знания те отговориха вярно на всички зададени въпроси, но отборът събрал най- много точки бе излъчен като победител.

  Кулминацията на честванията бе с рецитала на стихове от всички ученици от клуб „Млади възрожденци“. Пеенето на патриотичните песни, посветени на Апостола, обаче развълнува най- силно участниците в честванията по повод  146 години от гибелта на Васил Левски.

  Заредени с много ентусиазъм и радост участниците в клуб „Млади възрожденци“ към ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Желю войвода, общ. Сливен почетоха паметта на Апостола на българската свободата. 

  Виж още...

  Клуб“Млади възрожденци“ – клуб на м.декември 2018

   

  Поздравително писмо от г-н Васил Василев – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“ – получи клуб „Млади възрожденци“ при ОУ“Д-р Петър Берон“ – с.Желю войвода с директор Румяна Кираджиева – Курдова и председател на клуба Елена Стоянова. Клубът е удостоен с наградата

  „клуб на месец декември 2018“. 

  Виж още...

  Световен ден на думата „Благодаря“!

  В шести клас беше отбелязан Световния ден на думата „Благодаря“. Учениците благодариха на своите родители и учители за грижите към тях, на приятелите си и съучениците си и на всички хора, които ги карат да се усмихват.

  Казвайки „Благодаря“ ние ставаме не само по-учтиви, но и  по-щастливи. Благодарете всеки ден, не само днес, за това, което имате, и което сте постигнали.

  Виж още...

  Празнично настроение по случай Коледните и Новогодишни празници в ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода

  На 21 декември 2018г. за учениците от 1 до 4 клас, гостува Куклен театър – гр.Сливен с постановката „Джуджетата на Дядо Коледа“, а за учениците от 5 до 7 клас гостува екипът на Крепост Туида – гр.Сливен.

  С много настроение, подаръци и игри учениците изпратиха 2018 година. 

  Празниците идват, а с тях и надеждите за по-добър живот, повече усмивки и късмет през новата 2019 година.

  ВЕСЕЛИ КОЛЕДНИ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ!

   

  Куклен Театър – гр.Сливен

  Екип Туида – гр.Сливен

  Виж още...

  Коледен благотворителен базар  – 2018

  В очакване на най-светлия християнски празник Рождество Христово ОУ „Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода  организира  Коледен благотворителен базар, разположен във фоайето на училището,

  на 19,20 и 21 декември 20018 г..

  Всеки клас се включи в нашата благотворителна инициатива, като изработи коледна творба, която да дари безвъзмездно за продажба. Сръчните ръце на малки и големи сътвориха поредните прекрасни изделия. В тяхна помощ бяха класните ръководители, Клуб „Млади възрожденци“ и учителите в ЦДО.

  Събраните средства ще бъдат дарени в помощ на

  Ивко за самостоятелен живот .

  Нека заедно сътворим доброто и да отбележим края на една успешна година за 

  ОУ „Д-р Петър Берон” с.Желю войвода !

  Весели празници!

  Виж още...

  Урок по родолюбие с Левски и Ботев изнесе актьорът Искрен Красимиров за учениците от ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода

  ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода подари на своите ученици открит урок по родолюбие с националните герои Левски и Ботев. Урокът по родолюбие „В час с Левски и Ботев“ се състоя на 13 декември 2018 от 13:30ч. в Читалище „Даскал Димитър Димов“-с.Желю войвода. Водещ на урока беше режисьорът и актьор Искрен Красимиров, прочул се с образа на Христо Ботев и пресъздал още Захари Стоянов и Дженуариъс Макгахан. Пред учениците Искрен Красимиров представи първо героя Васил Левски, а след това бяха пускани откъси от филма за Левски – „ЛЕВСКИЙ – Европеец в Българско“. След филмовата част, урокът продължи с поетичен рецитал от актьора.

  Той провокира интереса на учениците, като ги въвлече в своя интерактивен урок по родолюбие. Българската история разказана в този вариант беше по-достъпна и интересна за учениците.

  В урока се включиха над 100 деца и си тръгнаха обогатени с нови знания за живота и делото на Ботев и на Левски.

   

  Виж още...

  Денят на Християнското семейство и Християнската младеж –

  21 ноември беше отбелязан подобаващо в ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода.

  Денят започна с музикален поздрав за  Денят на Християнското семейство. По време на голямото междучасие учениците от V, VІ и VІІ клас припомниха какъв е този празник, защо се почита и тачи от всички християни. Разказаха историята на празника, известен в църковния календар като Въведение Богородично. заедно със своите учители те изработиха тематични табла.

  След учебните занятия празничното настроение се пренесе в класната стая на шести клас, където учениците изнесоха кратка програма от стихове и песни, драматизация на народна приказка „Старата бъчва“ посветени на родителите, на семейството, на близките. Те успя да докоснат сърцата на всички присъстващи и да припомнят позабравените истини за любов, вярност, състрадание, прошка, доброта.  Учителите призоваха родителите да подклаждат огъня на семейното огнище с търпение, обич и вяра, да не забравят нравствените ценности и устои, които са ни съхранили през вековете. Всички присъстващи – ученици, учители и родители, си тръгнаха  с повече надежда и вяра в себе си и в утрешния ден.

  Виж още...

  Световен ден на децата – 20.11.2018

  На 20.11.2018г., учениците от шести клас  с класен ръководител Нина Панайотова, отбелязаха Световния ден на децата. Припомниха си правата и отговорностите, довършваха изречението „Нямам право да …….., защото ………“, след това го направиха в позитивна форма „Имам право да ………….“.

  Всяко дете има права, но трябва да уважава правата и на другите деца.

  Имаш права – споделяш отговорности.

   

  Виж още...

  Провеждане на информационна кампания сред родители и общественост за разясняване на взаимните ползи от образователната интеграция на децата и учениците от етническите малцинства в периода 14 – 16 ноември 2018 в област Сливен

   

  В периода 14 – 16 ноември 2018 в ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода се проведоха различни съвместни дейности, с родители и ученици, във връзка с информационна кампания сред родители и общественост за разясняване на взаимните ползи от образователната интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Информационната кампания се проведе под надслов „Надежда за всички“.

  Организирани бяха:

  • спортни дейности: Родителите на учениците от 5а, 5б, 6 и 7 клас бяха поканени да се включат в следните спортни игри „Народна топка”/15.11./, „Топка над мрежа”/15.11./ и във футболен турнир „Татко и аз един срещу друг”/16.11./.

  • творчески дейности: За родителите и техните деца бяха подготвени следните инициативи: Изработка на табла за  Деня на толерантността, Изработка на колаж от рисунки на тема „Аз и мама рисуваме” и „Аз и мама готвим“ – приготвяне на питка заедно с мама в училище.

  • образователни дейности: Провеждане на беседа с родители и ученици от 1 клас на Тема: „Що е семейство?“ – права и задължения. Съвместно изготвяне на табло и рисунки по темата.

   

   

   

  Виж още...

  Международен ден на незрящите хора  – 13.11.2018

  На 13.11.2018 учениците от шести клас с класен ръководител Нина Панайотова, отбелязаха международния ден на незрящите хора. Панайот – ученик от класа остана в продължение на два учебни часа със завързани очи, за да се постави на мястото на незрящ човек, а неговите съученици трябваше да му помагат.

  Всички разбраха, че слепите хора се нуждаят от подкрепа.

  През деня учениците се стараеха да правят спонтанни жестове на доброта – момчетата подаряваха цветя, взаимно си правеха комплименти и се опитваха да забравят обидите.

  Виж още...

  Участие в проект: „Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения”, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014- 2020 г.“, на Главна Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) към Министерство на вътрешните работи

  Учениците от 6 и 7 клас на ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода се включиха в дейностите по провеждане на обучения в „час на класа“ в рамките на проект „Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения” финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014–2020г.”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд на ученици от 6 и 7 клас.

  Лектор на обученията беше г-жа Дарина Иванова от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Всички ученици получиха флашки и тефтери с логото на проекта.

   

   

   

  Виж още...

  СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО В ОУ“Д-Р ПЕТЪР БЕРОН“-С.ЖЕЛЮ ВОЙВОДА

  22.10. – 26.10.2018г.

   

  22.10.2018

  Откриване на Националната седмица на четенето в училище. Организиране на изложба „Илюстрация на любима приказка“.

  Провеждане на срещи с родителите с цел запознаване с инициативите по повод Национална седмица на четенето от 22.10.18 до 26.10.18 г. Организиране на четене – „Мама и Аз“.


  23.10.2018

  Организиране в час по БЕЛ в начален и прогимназиален етап игра за изразително и гладко четене.

  Провеждане на „Маратон на четенето”- четене на Български народни приказки с учениците от начален етап.

  начален етап

   

   

  прогимназиален етап

   

   


  24.10.2018

  Насърчаване четенето на допълнителни произведения с учениците от прогимназиален етап. Използване на литература от инициативата „Пътуващо сандъче“ на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), насочена към насърчаване на четенето от ранна детска възраст.


  25.10.2018

  Провеждане на състезания между учениците от прогимназиален етап в час по БЕЛ за най-добър разказвач и организиране на състезание по правопис.

   

   


  26.10.2018

  Щафетно четене на книгата „ Малкият принц”.

  Закриване на Националната седмица на четенето в читалището и библиотеката на с. Желю войвода.

  Виж още...

  Турнир по футбол

   

  На  06.10.2018г. в с. Желю войвода се проведе футболен турнир за момчета, организиран от Община Сливен.

  В турнира участваха ученици от: с.Тополчане, с.Гавраилово и от с.Желю войвода.

  Изиграха се три мача  с резултати:

  • с.Желю войвода –с. Гавраилово ( 6:7)

  • с.Желю войвода – с.Тополчане (3:6)

  • с.Тополчане – с.Гавраилово ( 4:6)

  Класиране: Първо място – с.Гавраилово,

  Второ място – с.Тополчане, Трето място – с.Желю войвода

  Виж още...

  Европейски ден на спорта в училище – 28.09.2018г.

  www.bgbeactive.org

  Днес 28.09.2018г. повече от 120 минути в ОУ „Д-р Петър Берон“ – с.Желю войвода спортът бе на първо място.

   Проведоха се различни спортни мероприятия:

                • Турнир по футбол за момчета – участваха отборите на 5а клас и 5б клас, като победител е  5б клас с 1:0 и отборите на  6 клас и 7 клас, като победител е  6 клас с резултат 1:0;
                • Състезание по топка над мрежа за момичета – участваха отборите на 5а клас и  5б клас, като победител е  5а клас и отборите на 6 клас и 7 клас, като победител е  6 клас;
                • Състезание по народна топка между учениците в начален етап –  победител е  4 клас;
                • Фитнес упражнения бяха показани от 5а и 5б клас за всички ученици.

  Виж още...

  ЧЕСТИТ ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН !

  Тържественото откриване на новата 2018/2019 учебна година в ОУ „Д-р Петър Берон“, с. Желю войвода,  бе белязано с много настроение, цветя  и усмивки.  За първи път прага на училището прекрачиха 25 първокласници.

        Под звуците на химна на Р. България се издигна българският трикольор, а под такта на барабаните учениците посрещнаха знамето на училището.  Директорът на училището, г-жа Румяна Кираджиева – Курдова, поздрави учениците, учителите и родителите с  началото на новата учебна година, съвпадаща с българския християнски празник Вяра, Надежда, Любов.

  Виж още...

  На 15 юни 2018 год.,

  в ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода,  

  тържествено се връчиха свидетелствата на седми  клас.

  С много песни и танци учениците отпразнува завършването на учебната 2017/2018 година.


  Виж още...

  ФИНАЛЕН ИЗПИТ ПО

  ПРОЕКТ „НОВ ШАНС ЗА УСПЕХ“ 

  КУРСА ЗА ОГРАМОТЯВАНЕ ОТ I – IV КЛАС

  Уважаеми обучаеми,

  финалният изпит за усвоеното учебно съдържание

  от I – IV клас ще се проведе на 21.06.2018г.

  НАЧАЛО: 10:00ч.

  Виж още...

  ЧЕСТИТ ДЕН НА ДЕТЕТО – ПЪРВИ ЮНИ

  Днес в ОУ“Д-р Петър Берон“-с. Желю войвода беше подготвена празнична програма

  за всички ученици от I до VII клас.  

  По време на голямото междучасие, под ръководството на класните ръководители учениците от I до IV клас,  отбелязаха своя празник с много ритми и весело настроение.

  Учениците от V до VII клас, включени в Клуб „От извора“ с ръководител  г-жа Нина Панайотова танцуваха  народни танци, а учениците от Клуб „Млади възрожденци“ организираха празничен двубой, посветен  на д-р Петър Берон и Св.Св. Кирил и Методий.

   

  Днес класните ръководители  тържествено връчиха

  удостоверенията на първи и четвърти клас.

   

  Бъдете окрилени от щастие, запазете своята

  любознателност и търсете винаги доброто!

   

  Виж още...

  11 май 2018 година

  „Розите на България“

  Днес учениците от Клуб „Млади възрожденци“ към ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода подготвиха стикери, свързани с инициативата „Розите на България“. Всички ученици, учители и служители – близо 160 души носеха до сърцето си „Розите на България“. 

   

   

   

   

   

   

   

  От 10:00ч. пред Читалище „Даскал Димитър Димов“ в центъра на с.Желю войвода, ученици, учители и родители се събраха, за да се включат в инициативата на Министерство на образованието и науката „Розите на България“. Беше подготвена кратка празнична програма с изпълнения на стихотворения. Учениците от Клуб „От извора“ с ръководител г-жа Нина Панайотова поведоха българското хоро в изпълнение на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио, Хор на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и Хор „Космически гласове“, на която танцуваха всички участници в страната и чужбина.

   

  Виж още...

  Участие в Трета регионална среща на Клубове „Млади възрожденци“ в Област Сливен

  На 27 април 2018г. в зала „Васил Левски“ в гр. Сливен се проведе Третата регионална среща на клубовете „Млади възрожденци” от Област Сливен. 
  Официален гост на събитието беше вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, която е и почетен патрон на движението „Млади възрожденци”. 
  Срещата започна с тържественото внасяне на знамето на клубовете „Млади възрожденци“, след което всичките 700 делегати от 83-те клуба в областта с гордост и плам изпяха химна на Република България.
  След постановката „Моят Левски “ в изпълнение на учениците от клуб „Млади възрожденци“ при ПГПЗЕ „Захари Стоянов“, слово към участниците поднесе г-н Стефан Радев, кмет на община Сливен. Сред официалните гости бяха и г-н Васил Василев, председател на Общобългарския Комитет „Васил Левски“, д-р Бисерка Михалева, началник на РУО-Сливен и г-жа Христина Богданова, родственица на Васил Левски, която разказа непознати за широката общественост случки от живота на Апостола.

  https://www.facebook.com/Vasil.Levski/

  Виж още...

  Великденски базар на ОУ „Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода

  „Нека заедно посрещнем празничните дни. Нека радост да дарим и станем по-добри!“

   

  В периода от 27 – 28 март 2018 година се проведе Великденски базар в ОУ „Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода под наслов „Нека заедно посрещнем празничните дни. Нека радост да дарим и станем по-добри!“.

  В помощ на учениците при изработката на великденската украса, боядисване на яйца, изработка на картички, великденски маски и предмети, бяха членовете от Клуб “Млади възрожденци“.

  Благотворително, изделията бяха разпродадени и събраната сума ще бъде дарена за подпомагане на абитуриенти сираци, полусираци или абитуриенти в тежко материално положение.

  Благотворителната акция за

  подпомагане на абитуриенти сираци, полусираци или абитуриенти в тежко материално положение

  се организира за 19 поредна година от Български червен кръст – Сливен.

  Виж още...

  ПОКАНА

   

  Уважаеми родители, 

   

   На 16 април 2018г. /понеделник/

  от 16:00ч. ще се проведе родителска среща

  за учениците от VII клас.

  Основна тема на родителската среща

  ще бъде приема на учениците в държавни и общински училища след VII клас.

   

   

  Ще се радваме на Вашето присъствие!

   

   

  Виж още...

  ДЕН НА ТЪРПЕНИЕТО

  25 МАРТ 2018

  Учениците от ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода,  отбелязаха Деня на търпението с много ентусиазъм и интересни идеи. Почти във всички класове бе представена презентация за търпението, която породи и дискусии за неговата роля в нашите взаимоотношения.

         Проведоха се и други интересни мероприятия:

   • На дъската на всеки клас беше изписано „25 март – Ден на търпението“;

   • В часовете на класа се проведоха беседи на тема „Да бъдем търпеливи“;

   • III клас изработи табло;

         На 25 март много от класовете поставиха на информационните табла в класните си стаи апел за търпение и толерантност, носеха отличителен символ – стикери с послания. Посланията се обединяваха от общата идея за по-често проявяване на тази християнска добродетел в нашето ежедневие, за повече хармония в човешките взаимоотношения.

  Виж още...

  Патронен празник на ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода

  22 март 2018г.

  Днес, 22 март 2018 г., учители и ученици отбелязаха патронния празник на ОУ „Д-р Петър Берон”-с.Желю войвода.
  В 9:30 часа учениците се събраха в училищния стол и водени от знаменосците на училището, приветстваха гостите с подготвена празнична програма. Водещи бяха Димитър Димитров от VI клас и Янка Петкова от V клас.

  Бурни аплодисменти заслужиха ученици, които се изявиха с танци, песни и стихотворения. Друга групичка ученици, облечени в народни носии, изпълниха драматизации.

  Директорът на училището – г-жа Румяна Кираджиева – Курдова, поздрави учениците и колектива на училището с празника.

  За най-малките ученици имаше организиран конкурс „Най – добър художник” , а учениците от 3 и 4 клас се състезаваха  за  „Най-добър четец”. За учениците от 5,6 и 7 клас се организира викторина посветена на делото и творчеството на д-р Петър Берон – патрон на училището.

   

  Виж още...

  3 март – Национален празник на Р. България

  140 години от Освобождението

   

  Виж още...

  1 март – ЧЕСТИТА БАБА МАРТА

  Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата.

  Традицията е свързана с древната езическа история от Балканския полуостров, свързана с всички земеделски култове към природата. Някои от най-специфичните черти на първомартенската обредност и особено завързването на усуканите бяла и червена вълнени нишки, са плод на многовековна традиция, която е била присъща за тракийски (палеобалкански) и елински обичаи.

  Обичаят за връзване на Мартеница (усукани бяла и червена вълнени нишки) е познат в България, Румъния, Молдова, Албания, Гърция, Македония и Сърбия. В Румъния мартеници се връзват на ръцете само на жените и малките деца, а мъжете могат да носят мартеница само на скришно място, например в обувката. В Гърция мартеници се връзват само на ръцете на децата. В България мартеници се връзват още на млади животни и дървета, също и на мъжете.

  Беше сформирана група на „Четирите Марти“, които зарадваха учениците от ОУ“Д-р Петър Берон“

  и децата от ДГ „Роза“ – с.Желю войвода, като им завързаха мартеничка за здраве.

  Да сте живи и здрави, весели и засмени!

  Виж още...

  28 ФЕВРУАРИ – ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

  За поредна година учителите в ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода се включиха в международната инициатива за борба срещу тормоза в училище и отбелязаха Деня на розовата фланелка – 28 февруари. В знак на съпричастност към идеите за толерантност и търпимост към различията днес бяхме в розов цвят и заявихме своето: „Не на тормоза в училище!“

  Виж още...

  По повод  145 години от гибелта на Васил Левски в ОУ „Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода бяха органзирани следните прояви:

  „Разкажи ми за Васил Левски“

  „Аз рисувам портрет на Васил Левски „

  Изработка на табла за Васил Левски

  Виж още...

  14 февруари е повод,

  който може да бъде погледнат от много различни ъгли.

  За учениците от ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода,

  14 февруари беше

  Ден на обичта и разбирателството. 

   

   

  Виж още...

  Пътуващи сандъчета – 

  В края на седмицата в ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода се  получи очаквания от месеци  подарък – Пътуващо сандъче с книги №6.

  По този начин  се присъединихме към инициативата „Пътуващи сандъчета” на Българската библиотечно-информационна асоциация /ББИА/. Имаме на разположение два месеца, за да прочетем книжките и да предадем тази вълнуваща щафета на следващите малки нетърпеливи читатели.

  Успех на всички четящи деца в чудните пътешествия, които ги очакват!

   


  Повече за проекта, чийто координатор е фондация „Детски книги”, можете да научите на https://libchest.com/, а ако желаете такова сандъче да посети и Вашата библиотека или училище, можете да се включите като попълните онлайн формуляр за заявка.

  Виж още...

  Коледен благотворителен базар  – 2017

  В очакване на най-светлия християнски празник Рождество Христово ОУ „Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода  организира  Коледен благотворителен базар, разположен във фоайето на училището,

  на 20,21 и 22 декември 20017 г..

  Всеки клас се включи в нашата благотворителна инициатива, като изработи коледна творба, която да дари безвъзмездно за продажба. Сръчните ръце на малки и големи сътвориха поредните прекрасни изделия. В тяхна помощ бяха класните ръководители, Клуб „Млади възрожденци“ и учителите в ЦДО.

  Събраните средства ще бъдат дарени на

  „Българската Коледа“.

  Нека заедно сътворим доброто и да отбележим края на една успешна година за 

  ОУ „Д-р Петър Берон” с.Желю войвода !

  Весели празници!

   

  Виж още...

  Национален конкурс за детска рисунка на

  тема „Рисувам за децата на Европа“

  В периода от 08.11. – 27.11. се организира на училищно ниво конкурс за детска рисунка, за учениците от I до IV клас,

  на тема „Рисувам за децата на Европа“ по повод предстоящото Българско председателство на ЕС през 2018 г..

  Определената комисия за провеждане на училищния етап класира следните рисунки на I, II и III за участие в областен кръг:

   

  I място – Надежда Красимирова Йорданова, IV клас

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  II място – Зинка Галинова Велчева,  IV клас

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  III място – Пламен Моников Киров, III клас

  Виж още...

  21 ноември – 

  Ден на християнското семейство

   

  Учениците от ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода отбелязоха със стихове, песни и танци – Деня на християнското семейство.

  От векове наред вярваме, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци, както и усвояват важни знания за света.

  Във всеки трябва да гори огъня на вярата и благочествието.

  Виж още...

   

   

   

  Кой  събуждал умовете, бранел българското слово,
  та като вълшебно цвете да разцъфне то отново?
  Знам, книжовниците стари, силите си не пестили – 
  с книги, вестници, буквари, българския дух крепили.
  
  Да се знае,  да се помни, че България е жива! 
  На будителите скромни, българинът китка свива.

   

   

   

   

  Денят на народните будители е официален празник, който се чества всяка година на 1 ноември. Празникът е въведен през 1922 година с постановление на Министерският съвет по предложение на  на министърът на народното просвещение, като„празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“. Традицията  е прекъсната от 1945 г. и наново въстановена от 1992 год. Както  24 май, така и 1 ноември е празник  на духовността.

  Ликовете на народните будители ни посрещат  във фоайето на училището, където са изложени табла, пресъздаващи отношението на учениците към празника и деня на будителите.  Учители и ученици от I – IV клас  и V – VII клас, изпълниха първите редове на компютърните кабинети. 

   

  Виж още...

  Европейски ден на спорта в училище – 29.09.2017г.

  EUфория – заедно в спорта, заедно в училище

  www.bgbeactive.org

  Днес повече от 120 минути в ОУ „Д-р Петър Берон“ – с.Желю войвода спортът бе на първо място.

  Футбол, фитнес на открито и зумба са част от инициативи за Европейски ден на спорта в ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода. С вълнение и голям ентусиазъм учители и ученици се включиха в спортните изяви. Винаги, когато става въпрос за спортни мероприятия, в училище кипи голяма EUфория. Спортът сплотява, забавлява и мотивира учениците, както на спортната площадка така и в училище.

  EUфория – заедно в спорта, заедно в училище.

  Виж още...

         Тържественото откриване на новата 2017/2018 учебна година в ОУ „Д-р Петър Берон“, с. Желю войвода,  бе белязано с много настроение, цветя  и усмивки.  За първи път прага на училището прекрачиха 20 малчугани.

        Под звуците на химна на Р. България се издигна българският трикольор, а под такта на барабаните учениците посрещнаха знамето на училището.  Директорът на училището, г-жа Румяна Кираджиева – Курдова, поздрави учениците, учителите и родителите с  началото на новата учебна година.  Виж още...

  На 15 юни 2017 год.,

  г-жа Румяна Кираджиева – Курдова – директор на

  ОУ „Д-р Петър Берон“ – с. Желю войвода,  

  тържествено връчи свидетелствата 

  на седми и осми клас.

  Виж още...

  2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за

  Свободата и Независимостта на България

   

  Всяка година на 2 юни в 12.00 часа сирените в цялата страна в продължение на две минути оповестяват отдаването на почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

   

   

  На 2 юни 1948 г. точно в 12.00 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.
  Денят за всенародна почит официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници. От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев, и на загиналите за свободата на България.
  Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен е с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г. За първи път се отбелязва през 1884 г. във Враца и Пловдив.

  Виж още...

  ЧЕСТИТ ДЕН НА ДЕТЕТО – ПЪРВИ ЮНИ

   

  Днес в ОУ“Д-р Петър Берон“-с. Желю войвода беше подготвена празнична програма за всички ученици от I до VIII клас.  По време на голямото междучасие, под ръководството на г-н Пламен Петров – начален учител, децата отбелязаха своя празник със Зумба ритми и много настроение.

   

   

  Виж още...

  На 31 май 2017 год., г-жа Румяна Кираджиева – Курдова – директор на ОУ „Д-р Петър Берон“ – с. Желю войвода,  тържествено връчи удостоверенията на първи и четвърти клас.