• Архив

  ИНОВАТИВНО УЧИЛИЩЕ - ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ "Д-Р ПЕТЪР БЕРОН" - С. ЖЕЛЮ ВОЙВОДА

  Архив

  1 НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

   

  На 31.10.2019г. в читалище „Даскал Димитър Димов“ с. Желю войвода, се проведе литературно съзтезание по четене посветено на деня на Народните Будители 1 Ноември. Учениците от ОУ „Д-р Петър Берон“ с вълнение и трепет четоха непознат текст, заобиколени от книгите в  читалищната библиотека и портретите на народните будители.

  Виж още...

  СПОРТЕН ПРАЗНИК

  Днес, 28.10.2019г. в ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Желю войвода, бе проведен спортен празник с участието на учители и ученици. Учениците от прогимназията се изявиха в оспорван двубой по волейбол и футбол, а учениците от начален етап се забавляваха в организирани ролеви игри.  

  Виж още...

   

  Откриване на Учебната 2019/2020 година

  На 16.09.2019 г. – Отново школския звънец огласи училищния двор на ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Желю войвода.

  Празничното откриване на новата учебна година започна в 9:30 часа с приветствено слово на г-жа Румяна Кираджиева-Курдова – директор на ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Желю войвода. Гости на тържеството бяха представители от читалището в с. Желю войвода, и ЦДГ „Роза“

  Празничната програма започна с рецитал подготвен от бъдещите първокласници и по – големите ученици.

  С песни и танци продължи празника за радост на ученици, учители и родители.

  Виж още...

  В резултат на упоритата си работа и активно участие, учениците от ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Желю Войвода получиха награда  „Клуб на месец Декември“. Щастливи  сме, че именно ние бяхме избрани  да отдадем детски почетен караул на паметника на Васил Левски – гр. София. Любезните домакини в  лицето на г-н Василев и госпожа Калпакова, превърнаха наградата в истински празник за малките Възрожденци. Учениците от ОУ „Д-р Петър Берон“ се запознаха с  г-н Василев, който лично ги поздрави и им подари ранички с лика на Левски.   Облечени в четнически униформи, държейки истински пушки и саби, учениците с голямо вълнение отдадоха почетен караул пред паметника на Васил Левски – гр. София. Незабравими ще останат в съзнанието на децата емблематичните сгради – Храм-паметник Александър Невски, Президентството на РБ, Народното събрание. С радост учениците приеха и още една награда – посещение на зоологическата градина – гр София.

  Виж още...

   

  На основание чл. 4, ал. 5, т. 6 и чл. 13 б, чл. 13 в и чл.13 г от Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения –Схема „Училищен плод” и Схема „Училищно мляко”с оглед осигуряване прилагането на схемите за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в ОУ „Д-р Петър Берон“ село Желю войвода в раздел „ОБЯВИ“  са публикувани обяления за набиране на предложения.

   

  Виж още...

  ТУРНИР ПО ФУТБОЛ

  На 29.03.2019 г се проведе финалът на Петия пролетен турнир по футбол за училищата в населените места от община Сливен На спортната площадка в кв. „Младост“, гр. Сливен сили премериха отборите на училищата ОУ „Д-р Петър Берон“, с. Желю Войвода, ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, с. Тополчане, ОУ „Найден Геров“, с. Гавраилово и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в кв. „Речица“. Малко по-късно се състоя и официалното награждаване. Купите и наградите на финалистите връчи заместник – кметът Пепа Чиликова. Тя поздрави всички деца за участието им в турнира, както и за старанието и подготовката, които са положили.

  Първото място завоюва отборът на кв. ,,Речица”, следван от отбора на село Гавраилово. Третото място остана за отбора на село Тополчане, а на четвърто място се класираха малките футболисти от Желю Войвода.

  В турнира се включиха общо 12 отбора от училища в населените места от общината.

  Организатори са Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Община Сливен.


  Виж още...

  Патронен празник на

  ОУ „Д-р Петър Берон” с.Желю Войвода

   

  Днес 22.03.2019г, учители и учениците отбелязаха тържествено патронния празник на ОУ „Д-р Петър Берон” с. Желю Войвода.

  В 9:30 учениците изпълниха училищният двор.  Гости на тържеството бяха представители на читалището „Даскал Димитър Димов” и на ДГ „Роза”. Знаменосците откриха празничната програма. Водещи бяха Демира Александрова  от 5б клас и Янка Петкова от 6 клас.

  Поздравления по случай празника изказа директора на училището г-жа Румяна Кираджиева-Курдова. Цветя и благодарности  получи за дългогодишната си работа учителят по математика г-н Тодор Тодоров по повод предстоящото му пенсиониране.

  Благодарствен адрес от името на Деян Колев (председател на ЦМЕДТ –„Амалипе”) и Бисерка Димитрова  (координатор за ЮИ България), прочете г-жа Ваня Мангова.

  Учениците от всички класове пяха и рецитираха стихове. Облечени в народни носии танцуваха народни танци.

  Малките артисти от 7 клас представиха драматизацията „Радини вълнения” от Иван Вазов.

  Проведен бе конкурс по краснопис за учениците от ЦДО групите, които бяха наградени от госпожа Маргарита Андонова.

  Тържеството продължи със спортен празник и щафетни игри, организирани от учителката по Физкултура и Спорт г-жа Гергана Стамова.

  Виж още...

  Турнир по футбол.

  На 08.03.2018г. в с. Желю Войвода се проведе четиристранен футболен турнир, организиран от общ. Сливен и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните . Домакин беше ОУ „Др. Петър Берон”, село Желю Войвода. В него участваха ученици от ОУ„Христо Смирненски”, гр. Кермен, ОУ „Черноризец Храбър”, с. Крушаре и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”, с. Камен.

  Малките футболисти от с. Желю Войвода се поздравиха с успеха побеждавайки драматично на финала учениците от с. Камен след изпълнение на дузпи.

  КЛАСИРАНЕ:

  ПЪРВО МЯСТО – ОУ „Др. Петър Берон” с. Желю Войвода

  ВТОРО МЯСТО – ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” с. Камен

  ТРЕТО МЯСТО – ОУ„Христо Смирненски” гр. Кермен

  ЧЕТВЪРТО МЯСТО – ОУ „Черноризец Храбър” с. Крушаре

   


  Виж още...

  1 Март – Честита Баба Марта

   

  Баба Марта е митичен персонаж в българския фолклор. В народните вярвания, представени в пословици и приказки, името и е свързано с името на месец „март“. Три са месеците, които са персонифицирани в българските митични представи – януари, февруари и март. Януари и февруари са представени като братя с лют характер – Голям Сечко и Малък Сечко. Баба Марта се смята за тяхна сестра, която ту е усмихната и добронамерена, ту непредвидимо зла.

  С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най-известният обичай, свързан с Баба Марта, е закичването на хора и млади животни с Мартеница (усукани бяла и червена нишка) на 1 март – деня на пристигането на Баба Марта.

  Учениците от ОУ „Д-р Петър Берон” подариха мартеници в кметството на с. Желю войвода, на  членовете на пенсионерският клуб и на децата от ДГ „Роза” с. Желю войвода.

  Виж още...

  Ден на розовата фланелка

  Учениците от клуб „Млади възрожденци“ при ОУ „Д-р Петър Берон“ село Желю Войвода, общ. Сливен отбелязаха Деня на розовата фланелка на 27 февруари 2019г.,  като изработиха табла с розови фланелки от картон, а мотото им бе „НЕ НА ТОРМОЗА“. Децата бяха облечени в розови цветове. В двора на училището учениците се подредиха във формата на сърце и в знак на солидарност пуснаха розови балони в небето.

   Училищният психолог проведе беседа с децата на тема “ Не на тормоза“ и всички стигнаха до заключението, че всички ние трябва да сме по- толерантни и добри.

  Виж още...

  146 години от гибелта на Васил Левски

  146- годишнината от гибелта на Васил Левски бе чествана и от клуб „Млади възрожденци“ към ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Желю войвода, общ. Сливен. Подготовката за честванията започна няколко дни преди това с изработването на тематични табла от учениците. Вече готовите материали бяха изложени из цялото училище, а участниците с голямо вълнение се радваха и имаха възможността да се запознаят с биографията и делото на Апостола. 

  Момчетата от клуб “ Млади възрожденци“ се надпреварваха за най- дълъг „Лъвски скок“. Най- добрите в състезанието получиха и награди за достойното представяне.

  Още една надпревара бе в програмата. Учениците бяха разделени на три отбора. Изпълнени с ентусиазъм и спортен дух всички те отговаряха на множеството въпроси от викторината, която бе  посветена на Васил Левски   . С много знания те отговориха вярно на всички зададени въпроси, но отборът събрал най- много точки бе излъчен като победител.

  Кулминацията на честванията бе с рецитала на стихове от всички ученици от клуб „Млади възрожденци“. Пеенето на патриотичните песни, посветени на Апостола, обаче развълнува най- силно участниците в честванията по повод  146 години от гибелта на Васил Левски.

  Заредени с много ентусиазъм и радост участниците в клуб „Млади възрожденци“ към ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Желю войвода, общ. Сливен почетоха паметта на Апостола на българската свободата. 

  Виж още...

  Клуб“Млади възрожденци“ – клуб на м.декември 2018

   

  Поздравително писмо от г-н Васил Василев – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“ – получи клуб „Млади възрожденци“ при ОУ“Д-р Петър Берон“ – с.Желю войвода с директор Румяна Кираджиева – Курдова и председател на клуба Елена Стоянова. Клубът е удостоен с наградата

  „клуб на месец декември 2018“. 

  Виж още...

  Световен ден на думата „Благодаря“!

  В шести клас беше отбелязан Световния ден на думата „Благодаря“. Учениците благодариха на своите родители и учители за грижите към тях, на приятелите си и съучениците си и на всички хора, които ги карат да се усмихват.

  Казвайки „Благодаря“ ние ставаме не само по-учтиви, но и  по-щастливи. Благодарете всеки ден, не само днес, за това, което имате, и което сте постигнали.

  Виж още...

  Празнично настроение по случай Коледните и Новогодишни празници в ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода

  На 21 декември 2018г. за учениците от 1 до 4 клас, гостува Куклен театър – гр.Сливен с постановката „Джуджетата на Дядо Коледа“, а за учениците от 5 до 7 клас гостува екипът на Крепост Туида – гр.Сливен.

  С много настроение, подаръци и игри учениците изпратиха 2018 година. 

  Празниците идват, а с тях и надеждите за по-добър живот, повече усмивки и късмет през новата 2019 година.

  ВЕСЕЛИ КОЛЕДНИ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ!

   

  Куклен Театър – гр.Сливен

  Екип Туида – гр.Сливен

  Виж още...

  Коледен благотворителен базар  – 2018

  В очакване на най-светлия християнски празник Рождество Христово ОУ „Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода  организира  Коледен благотворителен базар, разположен във фоайето на училището,

  на 19,20 и 21 декември 20018 г..

  Всеки клас се включи в нашата благотворителна инициатива, като изработи коледна творба, която да дари безвъзмездно за продажба. Сръчните ръце на малки и големи сътвориха поредните прекрасни изделия. В тяхна помощ бяха класните ръководители, Клуб „Млади възрожденци“ и учителите в ЦДО.

  Събраните средства ще бъдат дарени в помощ на

  Ивко за самостоятелен живот .

  Нека заедно сътворим доброто и да отбележим края на една успешна година за 

  ОУ „Д-р Петър Берон” с.Желю войвода !

  Весели празници!

  Виж още...

  Урок по родолюбие с Левски и Ботев изнесе актьорът Искрен Красимиров за учениците от ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода

  ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода подари на своите ученици открит урок по родолюбие с националните герои Левски и Ботев. Урокът по родолюбие „В час с Левски и Ботев“ се състоя на 13 декември 2018 от 13:30ч. в Читалище „Даскал Димитър Димов“-с.Желю войвода. Водещ на урока беше режисьорът и актьор Искрен Красимиров, прочул се с образа на Христо Ботев и пресъздал още Захари Стоянов и Дженуариъс Макгахан. Пред учениците Искрен Красимиров представи първо героя Васил Левски, а след това бяха пускани откъси от филма за Левски – „ЛЕВСКИЙ – Европеец в Българско“. След филмовата част, урокът продължи с поетичен рецитал от актьора.

  Той провокира интереса на учениците, като ги въвлече в своя интерактивен урок по родолюбие. Българската история разказана в този вариант беше по-достъпна и интересна за учениците.

  В урока се включиха над 100 деца и си тръгнаха обогатени с нови знания за живота и делото на Ботев и на Левски.

   

  Виж още...

  Денят на Християнското семейство и Християнската младеж –

  21 ноември беше отбелязан подобаващо в ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода.

  Денят започна с музикален поздрав за  Денят на Християнското семейство. По време на голямото междучасие учениците от V, VІ и VІІ клас припомниха какъв е този празник, защо се почита и тачи от всички християни. Разказаха историята на празника, известен в църковния календар като Въведение Богородично. заедно със своите учители те изработиха тематични табла.

  След учебните занятия празничното настроение се пренесе в класната стая на шести клас, където учениците изнесоха кратка програма от стихове и песни, драматизация на народна приказка „Старата бъчва“ посветени на родителите, на семейството, на близките. Те успя да докоснат сърцата на всички присъстващи и да припомнят позабравените истини за любов, вярност, състрадание, прошка, доброта.  Учителите призоваха родителите да подклаждат огъня на семейното огнище с търпение, обич и вяра, да не забравят нравствените ценности и устои, които са ни съхранили през вековете. Всички присъстващи – ученици, учители и родители, си тръгнаха  с повече надежда и вяра в себе си и в утрешния ден.

  Виж още...

  Световен ден на децата – 20.11.2018

  На 20.11.2018г., учениците от шести клас  с класен ръководител Нина Панайотова, отбелязаха Световния ден на децата. Припомниха си правата и отговорностите, довършваха изречението „Нямам право да …….., защото ………“, след това го направиха в позитивна форма „Имам право да ………….“.

  Всяко дете има права, но трябва да уважава правата и на другите деца.

  Имаш права – споделяш отговорности.

   

  Виж още...

  Провеждане на информационна кампания сред родители и общественост за разясняване на взаимните ползи от образователната интеграция на децата и учениците от етническите малцинства в периода 14 – 16 ноември 2018 в област Сливен

   

  В периода 14 – 16 ноември 2018 в ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода се проведоха различни съвместни дейности, с родители и ученици, във връзка с информационна кампания сред родители и общественост за разясняване на взаимните ползи от образователната интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Информационната кампания се проведе под надслов „Надежда за всички“.

  Организирани бяха:

  • спортни дейности: Родителите на учениците от 5а, 5б, 6 и 7 клас бяха поканени да се включат в следните спортни игри „Народна топка”/15.11./, „Топка над мрежа”/15.11./ и във футболен турнир „Татко и аз един срещу друг”/16.11./.

  • творчески дейности: За родителите и техните деца бяха подготвени следните инициативи: Изработка на табла за  Деня на толерантността, Изработка на колаж от рисунки на тема „Аз и мама рисуваме” и „Аз и мама готвим“ – приготвяне на питка заедно с мама в училище.

  • образователни дейности: Провеждане на беседа с родители и ученици от 1 клас на Тема: „Що е семейство?“ – права и задължения. Съвместно изготвяне на табло и рисунки по темата.

   

   

   

  Виж още...

  Международен ден на незрящите хора  – 13.11.2018

  На 13.11.2018 учениците от шести клас с класен ръководител Нина Панайотова, отбелязаха международния ден на незрящите хора. Панайот – ученик от класа остана в продължение на два учебни часа със завързани очи, за да се постави на мястото на незрящ човек, а неговите съученици трябваше да му помагат.

  Всички разбраха, че слепите хора се нуждаят от подкрепа.

  През деня учениците се стараеха да правят спонтанни жестове на доброта – момчетата подаряваха цветя, взаимно си правеха комплименти и се опитваха да забравят обидите.

  Виж още...

  Участие в проект: „Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения”, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014- 2020 г.“, на Главна Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) към Министерство на вътрешните работи

  Учениците от 6 и 7 клас на ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода се включиха в дейностите по провеждане на обучения в „час на класа“ в рамките на проект „Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения” финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014–2020г.”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд на ученици от 6 и 7 клас.

  Лектор на обученията беше г-жа Дарина Иванова от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Всички ученици получиха флашки и тефтери с логото на проекта.

   

   

   

  Виж още...

  СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО В ОУ“Д-Р ПЕТЪР БЕРОН“-С.ЖЕЛЮ ВОЙВОДА

  22.10. – 26.10.2018г.

   

  22.10.2018

  Откриване на Националната седмица на четенето в училище. Организиране на изложба „Илюстрация на любима приказка“.

  Провеждане на срещи с родителите с цел запознаване с инициативите по повод Национална седмица на четенето от 22.10.18 до 26.10.18 г. Организиране на четене – „Мама и Аз“.


  23.10.2018

  Организиране в час по БЕЛ в начален и прогимназиален етап игра за изразително и гладко четене.

  Провеждане на „Маратон на четенето”- четене на Български народни приказки с учениците от начален етап.

  начален етап

   

   

  прогимназиален етап

   

   


  24.10.2018

  Насърчаване четенето на допълнителни произведения с учениците от прогимназиален етап. Използване на литература от инициативата „Пътуващо сандъче“ на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), насочена към насърчаване на четенето от ранна детска възраст.


  25.10.2018

  Провеждане на състезания между учениците от прогимназиален етап в час по БЕЛ за най-добър разказвач и организиране на състезание по правопис.

   

   


  26.10.2018

  Щафетно четене на книгата „ Малкият принц”.

  Закриване на Националната седмица на четенето в читалището и библиотеката на с. Желю войвода.

  Виж още...

  Турнир по футбол

   

  На  06.10.2018г. в с. Желю войвода се проведе футболен турнир за момчета, организиран от Община Сливен.

  В турнира участваха ученици от: с.Тополчане, с.Гавраилово и от с.Желю войвода.

  Изиграха се три мача  с резултати:

  • с.Желю войвода –с. Гавраилово ( 6:7)

  • с.Желю войвода – с.Тополчане (3:6)

  • с.Тополчане – с.Гавраилово ( 4:6)

  Класиране: Първо място – с.Гавраилово,

  Второ място – с.Тополчане, Трето място – с.Желю войвода

  Виж още...

  Европейски ден на спорта в училище – 28.09.2018г.

  www.bgbeactive.org

  Днес 28.09.2018г. повече от 120 минути в ОУ „Д-р Петър Берон“ – с.Желю войвода спортът бе на първо място.

   Проведоха се различни спортни мероприятия:

                • Турнир по футбол за момчета – участваха отборите на 5а клас и 5б клас, като победител е  5б клас с 1:0 и отборите на  6 клас и 7 клас, като победител е  6 клас с резултат 1:0;
                • Състезание по топка над мрежа за момичета – участваха отборите на 5а клас и  5б клас, като победител е  5а клас и отборите на 6 клас и 7 клас, като победител е  6 клас;
                • Състезание по народна топка между учениците в начален етап –  победител е  4 клас;
                • Фитнес упражнения бяха показани от 5а и 5б клас за всички ученици.

  Виж още...

  ЧЕСТИТ ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН !

  Тържественото откриване на новата 2018/2019 учебна година в ОУ „Д-р Петър Берон“, с. Желю войвода,  бе белязано с много настроение, цветя  и усмивки.  За първи път прага на училището прекрачиха 25 първокласници.

        Под звуците на химна на Р. България се издигна българският трикольор, а под такта на барабаните учениците посрещнаха знамето на училището.  Директорът на училището, г-жа Румяна Кираджиева – Курдова, поздрави учениците, учителите и родителите с  началото на новата учебна година, съвпадаща с българския християнски празник Вяра, Надежда, Любов.

  Виж още...

  На 15 юни 2018 год.,

  в ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода,  

  тържествено се връчиха свидетелствата на седми  клас.

  С много песни и танци учениците отпразнува завършването на учебната 2017/2018 година.


  Виж още...

  ФИНАЛЕН ИЗПИТ ПО

  ПРОЕКТ „НОВ ШАНС ЗА УСПЕХ“ 

  КУРСА ЗА ОГРАМОТЯВАНЕ ОТ I – IV КЛАС

  Уважаеми обучаеми,

  финалният изпит за усвоеното учебно съдържание

  от I – IV клас ще се проведе на 21.06.2018г.

  НАЧАЛО: 10:00ч.

  Виж още...

  ЧЕСТИТ ДЕН НА ДЕТЕТО – ПЪРВИ ЮНИ

  Днес в ОУ“Д-р Петър Берон“-с. Желю войвода беше подготвена празнична програма

  за всички ученици от I до VII клас.  

  По време на голямото междучасие, под ръководството на класните ръководители учениците от I до IV клас,  отбелязаха своя празник с много ритми и весело настроение.

  Учениците от V до VII клас, включени в Клуб „От извора“ с ръководител  г-жа Нина Панайотова танцуваха  народни танци, а учениците от Клуб „Млади възрожденци“ организираха празничен двубой, посветен  на д-р Петър Берон и Св.Св. Кирил и Методий.

   

  Днес класните ръководители  тържествено връчиха

  удостоверенията на първи и четвърти клас.

   

  Бъдете окрилени от щастие, запазете своята

  любознателност и търсете винаги доброто!

   

  Виж още...

  11 май 2018 година

  „Розите на България“

  Днес учениците от Клуб „Млади възрожденци“ към ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода подготвиха стикери, свързани с инициативата „Розите на България“. Всички ученици, учители и служители – близо 160 души носеха до сърцето си „Розите на България“. 

   

   

   

   

   

   

   

  От 10:00ч. пред Читалище „Даскал Димитър Димов“ в центъра на с.Желю войвода, ученици, учители и родители се събраха, за да се включат в инициативата на Министерство на образованието и науката „Розите на България“. Беше подготвена кратка празнична програма с изпълнения на стихотворения. Учениците от Клуб „От извора“ с ръководител г-жа Нина Панайотова поведоха българското хоро в изпълнение на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио, Хор на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и Хор „Космически гласове“, на която танцуваха всички участници в страната и чужбина.

   

  Виж още...

  Участие в Трета регионална среща на Клубове „Млади възрожденци“ в Област Сливен

  На 27 април 2018г. в зала „Васил Левски“ в гр. Сливен се проведе Третата регионална среща на клубовете „Млади възрожденци” от Област Сливен. 
  Официален гост на събитието беше вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, която е и почетен патрон на движението „Млади възрожденци”. 
  Срещата започна с тържественото внасяне на знамето на клубовете „Млади възрожденци“, след което всичките 700 делегати от 83-те клуба в областта с гордост и плам изпяха химна на Република България.
  След постановката „Моят Левски “ в изпълнение на учениците от клуб „Млади възрожденци“ при ПГПЗЕ „Захари Стоянов“, слово към участниците поднесе г-н Стефан Радев, кмет на община Сливен. Сред официалните гости бяха и г-н Васил Василев, председател на Общобългарския Комитет „Васил Левски“, д-р Бисерка Михалева, началник на РУО-Сливен и г-жа Христина Богданова, родственица на Васил Левски, която разказа непознати за широката общественост случки от живота на Апостола.

  https://www.facebook.com/Vasil.Levski/

  Виж още...

  Великденски базар на ОУ „Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода

  „Нека заедно посрещнем празничните дни. Нека радост да дарим и станем по-добри!“

   

  В периода от 27 – 28 март 2018 година се проведе Великденски базар в ОУ „Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода под наслов „Нека заедно посрещнем празничните дни. Нека радост да дарим и станем по-добри!“.

  В помощ на учениците при изработката на великденската украса, боядисване на яйца, изработка на картички, великденски маски и предмети, бяха членовете от Клуб “Млади възрожденци“.

  Благотворително, изделията бяха разпродадени и събраната сума ще бъде дарена за подпомагане на абитуриенти сираци, полусираци или абитуриенти в тежко материално положение.

  Благотворителната акция за

  подпомагане на абитуриенти сираци, полусираци или абитуриенти в тежко материално положение

  се организира за 19 поредна година от Български червен кръст – Сливен.

  Виж още...

  ПОКАНА

   

  Уважаеми родители, 

   

   На 16 април 2018г. /понеделник/

  от 16:00ч. ще се проведе родителска среща

  за учениците от VII клас.

  Основна тема на родителската среща

  ще бъде приема на учениците в държавни и общински училища след VII клас.

   

   

  Ще се радваме на Вашето присъствие!

   

   

  Виж още...

  ДЕН НА ТЪРПЕНИЕТО

  25 МАРТ 2018

  Учениците от ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода,  отбелязаха Деня на търпението с много ентусиазъм и интересни идеи. Почти във всички класове бе представена презентация за търпението, която породи и дискусии за неговата роля в нашите взаимоотношения.

         Проведоха се и други интересни мероприятия:

   • На дъската на всеки клас беше изписано „25 март – Ден на търпението“;

   • В часовете на класа се проведоха беседи на тема „Да бъдем търпеливи“;

   • III клас изработи табло;

         На 25 март много от класовете поставиха на информационните табла в класните си стаи апел за търпение и толерантност, носеха отличителен символ – стикери с послания. Посланията се обединяваха от общата идея за по-често проявяване на тази християнска добродетел в нашето ежедневие, за повече хармония в човешките взаимоотношения.

  Виж още...

  Патронен празник на ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода

  22 март 2018г.

  Днес, 22 март 2018 г., учители и ученици отбелязаха патронния празник на ОУ „Д-р Петър Берон”-с.Желю войвода.
  В 9:30 часа учениците се събраха в училищния стол и водени от знаменосците на училището, приветстваха гостите с подготвена празнична програма. Водещи бяха Димитър Димитров от VI клас и Янка Петкова от V клас.

  Бурни аплодисменти заслужиха ученици, които се изявиха с танци, песни и стихотворения. Друга групичка ученици, облечени в народни носии, изпълниха драматизации.

  Директорът на училището – г-жа Румяна Кираджиева – Курдова, поздрави учениците и колектива на училището с празника.

  За най-малките ученици имаше организиран конкурс „Най – добър художник” , а учениците от 3 и 4 клас се състезаваха  за  „Най-добър четец”. За учениците от 5,6 и 7 клас се организира викторина посветена на делото и творчеството на д-р Петър Берон – патрон на училището.

   

  Виж още...

  1 март – ЧЕСТИТА БАБА МАРТА

  Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата.

  Традицията е свързана с древната езическа история от Балканския полуостров, свързана с всички земеделски култове към природата. Някои от най-специфичните черти на първомартенската обредност и особено завързването на усуканите бяла и червена вълнени нишки, са плод на многовековна традиция, която е била присъща за тракийски (палеобалкански) и елински обичаи.

  Обичаят за връзване на Мартеница (усукани бяла и червена вълнени нишки) е познат в България, Румъния, Молдова, Албания, Гърция, Македония и Сърбия. В Румъния мартеници се връзват на ръцете само на жените и малките деца, а мъжете могат да носят мартеница само на скришно място, например в обувката. В Гърция мартеници се връзват само на ръцете на децата. В България мартеници се връзват още на млади животни и дървета, също и на мъжете.

  Беше сформирана група на „Четирите Марти“, които зарадваха учениците от ОУ“Д-р Петър Берон“

  и децата от ДГ „Роза“ – с.Желю войвода, като им завързаха мартеничка за здраве.

  Да сте живи и здрави, весели и засмени!

  Виж още...

  28 ФЕВРУАРИ – ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

  За поредна година учителите в ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода се включиха в международната инициатива за борба срещу тормоза в училище и отбелязаха Деня на розовата фланелка – 28 февруари. В знак на съпричастност към идеите за толерантност и търпимост към различията днес бяхме в розов цвят и заявихме своето: „Не на тормоза в училище!“

  Виж още...

  По повод  145 години от гибелта на Васил Левски в ОУ „Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода бяха органзирани следните прояви:

  „Разкажи ми за Васил Левски“

  „Аз рисувам портрет на Васил Левски „

  Изработка на табла за Васил Левски

  Виж още...

  14 февруари е повод,

  който може да бъде погледнат от много различни ъгли.

  За учениците от ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода,

  14 февруари беше

  Ден на обичта и разбирателството. 

   

   

  Виж още...

  Пътуващи сандъчета – 

  В края на седмицата в ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода се  получи очаквания от месеци  подарък – Пътуващо сандъче с книги №6.

  По този начин  се присъединихме към инициативата „Пътуващи сандъчета” на Българската библиотечно-информационна асоциация /ББИА/. Имаме на разположение два месеца, за да прочетем книжките и да предадем тази вълнуваща щафета на следващите малки нетърпеливи читатели.

  Успех на всички четящи деца в чудните пътешествия, които ги очакват!

   


  Повече за проекта, чийто координатор е фондация „Детски книги”, можете да научите на https://libchest.com/, а ако желаете такова сандъче да посети и Вашата библиотека или училище, можете да се включите като попълните онлайн формуляр за заявка.

  Виж още...

  Коледен благотворителен базар  – 2017

  В очакване на най-светлия християнски празник Рождество Христово ОУ „Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода  организира  Коледен благотворителен базар, разположен във фоайето на училището,

  на 20,21 и 22 декември 20017 г..

  Всеки клас се включи в нашата благотворителна инициатива, като изработи коледна творба, която да дари безвъзмездно за продажба. Сръчните ръце на малки и големи сътвориха поредните прекрасни изделия. В тяхна помощ бяха класните ръководители, Клуб „Млади възрожденци“ и учителите в ЦДО.

  Събраните средства ще бъдат дарени на

  „Българската Коледа“.

  Нека заедно сътворим доброто и да отбележим края на една успешна година за 

  ОУ „Д-р Петър Берон” с.Желю войвода !

  Весели празници!

   

  Виж още...

  Национален конкурс за детска рисунка на

  тема „Рисувам за децата на Европа“

  В периода от 08.11. – 27.11. се организира на училищно ниво конкурс за детска рисунка, за учениците от I до IV клас,

  на тема „Рисувам за децата на Европа“ по повод предстоящото Българско председателство на ЕС през 2018 г..

  Определената комисия за провеждане на училищния етап класира следните рисунки на I, II и III за участие в областен кръг:

   

  I място – Надежда Красимирова Йорданова, IV клас

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  II място – Зинка Галинова Велчева,  IV клас

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  III място – Пламен Моников Киров, III клас

  Виж още...

  21 ноември – 

  Ден на християнското семейство

   

  Учениците от ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода отбелязоха със стихове, песни и танци – Деня на християнското семейство.

  От векове наред вярваме, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци, както и усвояват важни знания за света.

  Във всеки трябва да гори огъня на вярата и благочествието.

  Виж още...

   

   

   

  Кой  събуждал умовете, бранел българското слово,
  та като вълшебно цвете да разцъфне то отново?
  Знам, книжовниците стари, силите си не пестили – 
  с книги, вестници, буквари, българския дух крепили.
  
  Да се знае,  да се помни, че България е жива! 
  На будителите скромни, българинът китка свива.

   

   

   

   

  Денят на народните будители е официален празник, който се чества всяка година на 1 ноември. Празникът е въведен през 1922 година с постановление на Министерският съвет по предложение на  на министърът на народното просвещение, като„празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“. Традицията  е прекъсната от 1945 г. и наново въстановена от 1992 год. Както  24 май, така и 1 ноември е празник  на духовността.

  Ликовете на народните будители ни посрещат  във фоайето на училището, където са изложени табла, пресъздаващи отношението на учениците към празника и деня на будителите.  Учители и ученици от I – IV клас  и V – VII клас, изпълниха първите редове на компютърните кабинети. 

   

  Виж още...

  Европейски ден на спорта в училище – 29.09.2017г.

  EUфория – заедно в спорта, заедно в училище

  www.bgbeactive.org

  Днес повече от 120 минути в ОУ „Д-р Петър Берон“ – с.Желю войвода спортът бе на първо място.

  Футбол, фитнес на открито и зумба са част от инициативи за Европейски ден на спорта в ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода. С вълнение и голям ентусиазъм учители и ученици се включиха в спортните изяви. Винаги, когато става въпрос за спортни мероприятия, в училище кипи голяма EUфория. Спортът сплотява, забавлява и мотивира учениците, както на спортната площадка така и в училище.

  EUфория – заедно в спорта, заедно в училище.

  Виж още...

         Тържественото откриване на новата 2017/2018 учебна година в ОУ „Д-р Петър Берон“, с. Желю войвода,  бе белязано с много настроение, цветя  и усмивки.  За първи път прага на училището прекрачиха 20 малчугани.

        Под звуците на химна на Р. България се издигна българският трикольор, а под такта на барабаните учениците посрещнаха знамето на училището.  Директорът на училището, г-жа Румяна Кираджиева – Курдова, поздрави учениците, учителите и родителите с  началото на новата учебна година.  Виж още...

  На 15 юни 2017 год.,

  г-жа Румяна Кираджиева – Курдова – директор на

  ОУ „Д-р Петър Берон“ – с. Желю войвода,  

  тържествено връчи свидетелствата 

  на седми и осми клас.

  Виж още...

  2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за

  Свободата и Независимостта на България

   

  Всяка година на 2 юни в 12.00 часа сирените в цялата страна в продължение на две минути оповестяват отдаването на почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

   

   

  На 2 юни 1948 г. точно в 12.00 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.
  Денят за всенародна почит официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници. От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев, и на загиналите за свободата на България.
  Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен е с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г. За първи път се отбелязва през 1884 г. във Враца и Пловдив.

  Виж още...

  ЧЕСТИТ ДЕН НА ДЕТЕТО – ПЪРВИ ЮНИ

   

  Днес в ОУ“Д-р Петър Берон“-с. Желю войвода беше подготвена празнична програма за всички ученици от I до VIII клас.  По време на голямото междучасие, под ръководството на г-н Пламен Петров – начален учител, децата отбелязаха своя празник със Зумба ритми и много настроение.

   

   

  Виж още...

  На 31 май 2017 год., г-жа Румяна Кираджиева – Курдова – директор на ОУ „Д-р Петър Берон“ – с. Желю войвода,  тържествено връчи удостоверенията на първи и четвърти клас.

  Виж още...

  ЧЕСТИТ 24-ТИ МАЙ  –  

  Ден на славянската писменост,

  на българската просвета и култура

  Един от най-почитаните празници, не само от хората, които професионално имат отношение към образованието и културата, а от всички българи, защото е израз на нашата идентичност, на творческия ни заряд, на силата, на духовността, крепила ни в трудни времена и затова на тази дата всички ние гордо се обединяваме около езика, писмеността и вярата.

  Всяка година на този красив празник в разгара на пролетта , отбелязваме святото дело на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий, сътворили азбуката и дали правото на българите и всички славяни да се гордеят . Нека, ценим високо културата , просветата , науката и да опазим славянската писменост с извисен дух и непрекъснат стремеж към знания.

  Скъпи ученици и колеги,

  най-сърдечно Ви поздравявам по случай Деня на българската просвета и култура и славянска писменост-24 май.
  Няма нищо по-красиво от високия дух и нищо по-силно от знанието!
  Нека не стихва жаждата ви за знания и духовно извисяване!


  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

  Виж още...

  Участие в представяне на електронен урок

  в РУО – Сливен

   

   

  В периода от 09.05.2017г. до 11.05.2017г. в РУО – Сливен се

  представят различни електронни уроци от ученици.

  Галина Панайотова и Денис Тенев от ОУ „Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода,

  представиха електронен урок на тема „Работа с програма за комуникация в реално време“.

  За отлично изготвен и представен електронен урок учениците получиха грамоти.

   

  Тук може да гледате част от електронния урок:

   

  Виж още...

  УЧАСТИЕ В ТРЕТА НАЦИОНАЛНА СРЕЩА НА КЛУБОВЕТЕ „МЛАДИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“

  Представители на клуб „Млади възрожденци“ от ОУ „Д-р Петър Берон“ – с.Желю войвода, бяха сред 600-те участници в Третата национална среща на клубовете на 6 май във Военната академия „Г.С. Раковски“ в гр. София. Организатор е Общобългарският комитет „Васил Левски“. Почетен патрон на движението е вицепрезидентът Илияна Йотова. Тази година срещата премина под знака на 180-ата годишнина от рождението на Апостола.
  Представителите на клубовете присъстваха на Военния парад по повод Деня на българската армия на площад „Александър Батенберг”. След приключване на Военния парад, учениците бяха приветствани във военна академия от Слави Василев, асистент от екипа на президента ген. Румен Радев. Поздравителен адрес беше прочетен и от Васил Василев – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“. По време на срещата бяха прочетени авторски есета на младите възрожденци, техните инициативи и дейности бяха споделени с всички участници в срещата. В залата на Военната академия присъстваха много общественици, политици, дейци на спорта и културата.
  От  ОУ „Д-р Петър Берон“ участва в националната среща седмокласничката Миглена Йорданова, заедно с  ръководител Радка Георгиева, преподавател по информационни технологии. Учениците от клуб „Млади възрожденци” са автори на рисунки, с който участваха в Националния ученически конкурс, посветен на 180-та годишнина от рождението на Васил Левски.
  Всички участници получиха персонални подаръци – раници с лика на Апостола, както и сборник с произведения посветени на 180-ата годишнина от рождението на Левски.
  Основната цел на клубовете “Млади възрожденци” е утвърждаване на национално патриотичните ценности и идеали сред учениците и съхраняване на българската идентичност и облик в Европейския съюз. Клубовете поддържат и развиват интереса на децата към българската история, литература и култура, както и към социалните дейности и спорта. Във всички над 300 клуба в страната и чужбина членуват около 4000 деца от различни възрасти.

  ПРОГРАМА НА ТРЕТАТА НАЦИОНАЛНА СРЕЩА НА КЛУБОВЕТЕ „МЛАДИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ”, 6  МАЙ 2017 Г. ВОЕННА АКАДЕМИЯ „ГЕОРГИ С. РАКОВСКИ”

  Виж още...

  22 март 2017 г. – Патронен празник на ОУ“Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода

  Виж още...

  Инициативи посветени на 175 години

  ОУ“Д-р Петър Берон“ – 13.03.2017г. – 22.03.2017г.

   
   

   

   

  Виж още...

   Днес на 01 март си подаряваме мартеници- символ на здраве, щастие, мир и любов.

  В ОУ „Д-р Петър Берон“ – с.Желю войвода отпразнувахме денят на Баба Марта с много настроение, позитивни емоции и вълнуващи мигове. Учениците и целият персонал в училище бяха закичени с мартеници, изработени от децата.

  Беше сформирана група на „Трите Марти“, които посетиха ДГ „Роза“ – с.Желю войвода, Кметство – с.Желю войвода, Читалище „Даскал Димитър Димов“ – с.Желю войвода и Пенсионерски клуб – с.Желю войвода. 

  Да сте живи и здрави, весели и засмени!

  Виж още...

  В последната сряда на февруари – 22.02.2017г. в ОУ “Д-р Петър Берон“ – с. Желю войвода се отбеляза Световния ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“.

  Членовете на училищния ученически съвет запознаха връстниците си с предстоящия ден и плануваните инициативи. Те раздадоха на всички ученици гривни с розова фланелка – знак на съпричастност и израз на позиция за неприемане на тормоза в училище, както и на всеки клас „Сърцето на класа“,  в което да запишат пожелания и думи подходящи и свързани с проявата.

  Попълнените сърца бяха поставени на общо за целта табло, поставено на видно място. Всички класове обмениха добри пожелания и приветстваха за уважение и разбирателство един към друг.

  На вратата на всяка класна стая имаше изрязани под формата на фланелка стикер.

  През междучасието ученици и учители излязоха на двора на училището, като се подредиха под формата на сърце, което предаде още по-силен емоционален щрих на инициативата.

   

  Виж още...

  По повод  144 години от гибелта на Васил Левски в ОУ „Д-р Петър Берон“-с.Желю войвода бяха органзирани следните прояви:

  • „Разкажи ми за Васил Левски“

  • „Аз рисувам портрет на Васил Левски „

  • Изработка на табла за Васил Левски

  •  Лъвски скок – скок на дължина от място

  Виж още...

  Този сайт е част от мрежата от сайтове на училища www.daskalo.com.
  Направете и вие сайт на вашето училище напълно безплатно.
  Вижте нашите курсове за учители с кредити на kursove.teacher.bg.